Aangepast

Camorra, de Napolitaanse Maffia

De Napolitaanse maffia, de Camorra, houdt de stad Napels al jarenlang in een ijzeren greep. Met onder meer wapen- en mensensmokkel, drugshandel, afvaldump en afpersing verdienen maffialeden jaarlijks miljarden euro's. Met het boek Gomorra en de gelijknamige film kreeg de wereld een inkijkje in de keiharde cultuur van de maffiabende.

De Camorra maakt al jarenlang de dienst uit in Napels, een stad diep in de laars van Italië. De criminele organisatie, tegenwoordig bestaand uit zo'n 200 clans, kwam in de 19de eeuw op in de stad. Destijds beheerste de Camorra de gok- en geldhandel in Napels. Winkeliers waren verplicht beschermgeld, pizzo, te betalen.

Gomorra, het boek van onderzoeksjournalist Roberto Saviano dat in 2006 uitkwam, gaf een ontluisterend beeld van de macht van de Camorra, binnen en buiten Italië. Saviano infiltreerde in de maffia om zijn boek te kunnen schrijven. Het boek werd een groot succes, maar Saviano leeft sindsdien ondergedoken en onder permanente politiebewaking.

In 2008 werd het boek verfilmd door regisseur Matteo Garrone. De film laat een duidelijk beeld zien van de Napolitaanse maffia aan de hand van meerdere verhaallijnen, waaronder die van twee jongens die zelf willen opklimmen in de Camorra. De film kwam later in opspraak, toen bleek dat sommige acteurs zelf betrokken waren bij de Camorra en waren opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl