Aangepast

Groot verschil in aanpak veelverdieners

Naast de landelijke Balkenendenorm hanteren gemeenten en provincies zeker vijf verschillende normen bij de aanpak van veelverdieners. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nieuwsuur onder de 30 grootste gemeenten en de 12 provincies. Het CDA in de Tweede Kamer wil dat minister Plasterk ingrijpt.

Bekijk het kaartje waarop de aanpak van de 30 gemeenten is aangegeven.

Balkenendenorm

Op 1 januari treedt de landelijke Wet Normering Topinkomens in werking. Werknemers van (semi-)collectieve instellingen mogen dan niet meer verdienen dan 130% van een ministersalaris. Inclusief onkosten en pensioenbijdrage is dat een bedrag van €228.599 per jaar.

Eigen regels

Uit een inventarisatie van Nieuwsuur onder de 30 grootste gemeenten blijkt dat 20 gemeenten hier niet op hebben gewacht en al eigen regels hebben opgesteld of gaan opstellen. Dat geldt ook voor 11 van de 12 provincies. Er gelden op zijn minst vijf verschillende normen voor het maximale salaris van de directeur van een gesubsidieerde instelling.

Zo hanteert de gemeente Leiden de zogenoemde Lenferink-norm (ongeveer 110.000 euro), de gemeente Haarlemmermeer heeft de norm van de hoogste gemeentefunctionaris (125.000 euro), de provincie Brabant de Brabant-norm (144.000 euro) en Nijmegen overweegt de De Graaf-norm in te voeren. Eindhoven en Den Haag hanteren wel de landelijke Balkenendenorm van maximaal 193.000.

Rechtszaak

De Eindhovense verslavingsinstelling Novadic-Kentron stapt in januari naar de rechter, omdat de gemeente de subsidie aan de organisatie met 60.000 euro wil korten. Dat is het bedrag dat de twee directeuren gezamenlijk meer verdienen dan de Balkendenorm. De gemeente Den Haag heeft besloten om acht instellingen te korten, voor in totaal bijna een half miljoen euro, omdat ze directeuren hebben met een salaris boven de Balkenendenorm.

De verschillende normen maken het voor organisaties die in meerdere plaatsen en regio's werken erg moeilijk, zegt advocaat Meersma van Novadic.

Eén lijn

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet ingrijpen. "Wij zullen de minister er volgende week bij zijn begrotingsbehandeling op aanspreken dat hij samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en provincies om tafel gaat, om een geldende norm af te spreken. Daar moet één lijn in komen", aldus Van Toorenburg.

Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken mogen gemeenten eisen stellen aan organisaties die ze subsidiëren, maar hij erkent dat het nu "een beetje een rommeltje is". Hij wil de gemeenten vragen hun beleid af te stemmen. Volgende week wordt in Den Haag verder gesproken over de Balkenendenorm.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Lieke.Kwant@Nieuwsuur.nl en/of Willem.Lust@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl