Aangepast

Miljoen euro voor woonwagenbewoners

De familie S. moest met de vergoeding de verplaatsing van drie woonwagens bekostigen. Dat kostte volgens het bedrijf dat de verplaatsing verzorgde maar €95.000,-. Met de overige negen ton moest de familie nog wel zorg dragen voor een betonplaat, hekwerk en aansluitingen.Martijn van Helvert (CDA-statenfractie Limburg) geeft een reactie.

Schrikken

Gemeenteraadslid Roxanne van Wunnik, die het dossier-Vinkenslag al zes jaar intensief volgt: "Dit is behoorlijk schrikken en het bevestigt alle angsten die ik van het begin af aan had in dit dossier." Ook direct betrokkenen bij het project noemen het uitgekeerde bedrag fors. Peter van den Bogaert, projectmanager van 2005 tot 2008 zegt: "Ik weet niet of dat wel echt nodig is geweest". Loek Heinsman van Integra woonwagenzaken:"Ik vergelijk het met andere projecten en dan vind ik dit vrij hoog." Volgens Heinsman waren de autohandelaren de gemeente de baas in de onderhandelingen.

Afkopen

Volgens verantwoordelijk wethouder Costongs is met het miljoen ook het risico op schade afgekocht. Maar volgens de vervoerder, de firma van Rijn uit Harderwijk, is er nagenoeg geen schade ontstaan. Van Rijn adviseerde de gemeente naar eigen zeggen al in 2004 om de risico's niet af te kopen maar een reserve voor schade opzij te zetten. De gemeente koos echter voor afkopen.

BIBOB-screening

De overeenkomst met de familie S. is opmerkelijk omdat ze volgens de beleidslijn geen recht had op een nieuwe plek: ze kwamen niet door de vereiste BIBOB-screening op criminele antecedenten. Het bedrijf van Willem S was volgens gemeentelijke stukken illegaal gevestigd. Ook kreeg hij een grote navordering van de FIOD. Vorige maand werd hij ook nog veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor grootschalige BTW-fraude.

Hoger beroep

De familie S. is in beroep gegaan tegen de negatieve BIBOB-beoordeling. De zaak dient in januari. Als de familie het hoger beroep verliest kan de gemeente hen alsnog verbannen van de Karosseer. Wel staat in de contracten dat er dan opnieuw een verhuisvergoeding wordt uitgekeerd 'waarvan de hoogte is gebaseerd op de huidige vergoeding'. Hiervoor is al geld gereserveerd in de begroting.

45 miljoen euro

De Vinkenslag werd gesaneerd in opdracht van toenmalig burgemeester Gerd Leers vanwege hennepteelt, illegale sloperijen en intimidatie van ambtenaren. Het project werd begin dit jaar afgerond en kostte bijna 45 miljoen euro, tien miljoen meer dan gepland.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Rudy.Bouma@nieuwsuur.nl en/of Guido.van.Ophoven@nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl