Aangepast

Grote ongerustheid over Franse economie

Het vertrouwen in de Franse economie brokkelt zienderogen af. Weekblad The Economist denkt zelfs dat Frankrijk een 'tijdbom in het hart van Europa' is. Wat is er mis met de Franse economie? Nieuwsuur bekijkt de situatie bij het voormalige paradepaardje van Frankrijk: de auto-industrie.

Slop

De verkoop van nieuwe auto's in Frankrijk beleeft een dramatisch jaar. Er wordt dit jaar naar verwachting 14 procent minder auto's verkocht dan vorig jaar, dat is het slechtste resultaat sinds 1997. Juist de Franse merken Renault en PSA-Peugeot-Citroën zitten in het slop. PSA-Peugeot-Citroën, de op een na grootste autoproducent van Europa, verkocht in november 23 procent minder auto's in Frankrijk. Het bedrijf verliest 200 miljoen euro per maand.

Vakbonden

De fabriek in Aulnay, een Parijse voorstad, gaat sluiten en de toekomst van de 3000 arbeiders die er werken is onzeker. Ook in Rennes, Bretagne, raken 1400 mensen hun baan kwijt. Wat er bij Peugeot-Citroën gebeurt, lijkt symptomatisch voor de problemen van de Franse industrie. De arbeidskosten zijn hoog en de macht van de vakbonden is groot, waardoor er een voortdurende dreiging van acties is. Dat maakt het overleg niet gemakkelijker. De fabriek in Rennes heeft bijvoorbeeld al zes vakbonden.

Overcapaciteit

Volgens hoofdredacteur Carlo Brantsen van autoblad Carros heeft de Franse auto-industrie de boot gemist en zijn er nu gewoon veel te veel auto's van Franse makelij. De Fransen kampen met overcapaciteit en hij is niet de enige die dat vindt.

Werkloosheid

Steeds meer Franse bedrijven sluiten hun deuren. De werkloosheid is nu al gestegen naar bijna 11 procent. De Franse regering beseft dat er iets moet gebeuren en dat het land meer moet concurreren. De vraag is of het niet te laat is en de Franse industrie de slag verloren heeft. De socialistische regering staat machteloos. Die vreest voor nog meer werklozen, maar heeft eigenlijk geen geld om een zwakke industrie in leven te houden.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Saskia.Dekkers@nieuwsuur.nl en/of Jelmer.Jansma@nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl