Aangepast

Wie lopen het grootste risico?

Naar schatting worden jaarlijks ongeveer 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik of financiële uitbuiting. In 2011 blijken zelfs 40.000 ouderen in de handen van oplichters te zijn gevallen. Wie lopen het grootste risico?

Veel meer vrouwen dan mannen worden slachtoffer. Van alle slachtoffers is 80 procent een vrouw. Andere kenmerken van slachtoffers zijn: alleenwonend en veelal 80-plusser. Onwetendheid en allerlei beperkingen kunnen het risico vergroten om slachtoffer te worden van financiële uitbuiting.

Zo hebben veel oudere mensen de slag naar het digitale tijdperk niet gemaakt en laten ze het afhandelen van hun financiën en administratie over aan familieleden. Ook door verminderd zicht of gehoor laten sommige ouderen hun belangen door iemand anders behartigen.

Meer vermogende ouderen lopen een groter risico, maar sommige daders weten zelfs van een kale kip nog te plukken. Voorbeelden zijn het wegnemen van geld of sieraden en het verkopen van eigendommen. Ook dwingen de uitbuiters het slachtoffer soms tot een wijziging in het testament of wilsbeschikking. Ook wordt er vaak misbruik gemaakt van rekeningen van het slachtoffer.

Bron: Movisie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl