Aangepast

Vragen zaak-Vaatstra stapelen zich op

De vragen in de zaak van de vermoorde Marianne Vaatstra stapelen zich op. Ook de vader van Marianne, Bauke Vaatstra, wil snel antwoorden. Te gast is de man die hem de afgelopen jaren bijstond, zijn advocaat, Job Knoester.

Succes

Waarom was de verdachte Jasper S. niet eerder in beeld. Waaarom had het nieuwe politieteam wat opereerde onder de naam 3-D zo snel succes en waarom hadden onderzoeken van eerdere politieteams geen resultaat? 36 Uur na de arrestatie van de vermoedelijke moordenaar, is alles nog onduidelijk.

Het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeenten beantwoorden vanavond vragen van de bewoners. Tijdens de bewonersbijeenkomsten in Oudwoude en Zwaagwesteinde, het dorp waar Marianne Vaatstra woonde,

Gevoelens

Volgens burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland, waar Oudwoude onder valt, zijn de bewonersbijeenkomst in Oudwoude er vooral om gevoelens met elkaar te delen en in goede banen te leiden: "Die behoefte is er en leeft heel sterk."

Sperma

Gisteren werd bekend dat de 45-jarige melkveehouder Jasper S. is gearresteerd voor de moord op Marianne Vaatstra. Hij kwam naar voren in het dna-verwantschapsonderzoek dat in september werd gehouden. De man had zelf dna afgestaan, dat kwam overeen met het dna van het sperma dat was gevonden op het slachtoffer.

Verwantschapsonderzoek

Melkveehouder Jasper S. is opgegroeid het Friese dorp Oudwoude. Zijn boerderij ligt een kleine vier kilometer van de plek waar Marianne Vaatstra in 1999 werd verkracht en vermoord. S. heeft twee kinderen, een dochter en een zoon. Hij heeft de boerderij overgenomen van zijn ouders. Naast Jasper S. deden ook andere familieleden mee aan het verwantschapsonderzoek.

Waarom?

Bauke Vaatstra, de vader van Marianne, wil een gesprek met de verdachte die dochter zou hebben vermoord. In Nieuwsuur zei hij gisteravond uit de mond van de man te willen horen waarom hij de moord heeft gepleegd. "Ik denk wel dat er een glas tussen zal moeten zitten. Ze zullen me niet alleen met hem laten", zei Vaatstra.

Hij herhaalde vandaag in een interview met Omroep Friesland dat zijn dochter Jasper S. niet kende. Hij gelooft dan ook niet dat zij vrijwillig met hem het weiland is ingegaan, waar zij in 1999 werd verkracht en vermoord.

Opgelucht

Voor hem maakt het weinig uit wie de dader precies is. "Het maakt voor mij geen verschil of het Jan, Piet of Klaas is, maar ze hebben hem en daar ben ik opgelucht over."

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Ad.van.Oosten@nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl