Aangepast

Is er toekomst voor de boekenwinkel?

Boekhandel Selexyz stond aan de rand van de afgrond, maar werd gered door investeerder ProCures. Vandaag presenteert directeur Paul Dumas zijn plannen: Selexyz fuseert met De Slegte en wordt DSS (De Slegte/Selexyz). Nieuwsuur over de toekomst van de boekenwinkel.

Herdefiniëren

Het boekenvak staat onder druk. De winkels blijven leeg en de boekenverkoop is de afgelopen jaren met 15 procent afgenomen. Veel boekhandels moeten hun deuren sluiten en uitgeverijen fuseren om het hoofd boven water te houden. Tijd dus voor een nieuw imago.

Paul Dumas, algemeen directeur van investeringsmaatschappij ProCures, de investeerder achter tweedehands- en ramsjboekhandelketen De Slegte, ziet wel toekomst. "We gaan onze boekwinkels herdefiniëren; het worden multimediale, frisse ontmoetingsplekken vol inspiratie en verrassende vondsten". Procures nam in april Selexyz over.

Geen pizza maar boek

Geen pizzakoerier maar een boekenkoerier die binnen een half uur levert. Dat is een van de plannen die Dumas vandaag lanceert. "Stel je voor, je ontdekt 's avonds dat je een belangrijke verjaardag bent vergeten. Dan bel je met onze boekhandel en laat per koerier alsnog een boek bezorgen, mooi verpakt en met een persoonlijke wens."

Kookles

Dumas wil ook dat boekwinkels een 'beleving' worden. "Niet alleen een schap met een bord 'kookboeken' erboven, maar bijvoorbeeld bij de presentatie van een nieuw receptenboek ook een kookles tussen de boeken."

Eerste winkels

Vandaag opent Dumas de eerste vijf winkels, in Groningen, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Eindhoven. De komende maanden volgen dan winkels in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Den Bosch, Tilburg, Breda, Almere, Utrecht en Maastricht.

'?'

De nieuwe winkels krijgen een tijdelijk logo: '?'. Dit vraagteken verwijst naar de zoektocht naar een nieuwe naam en formule. Dumas roept consumenten op om mee te denken over een geschikte naam. Goede ideeën zijn welkom.

Vitaliteit

Joost Nijssen van de onafhankelijke uitgeverij Podium - van onder andere de auteurs Kluun en Giphart - juicht het initiatief van de nieuwe boekenketen toe. "Ik geef ze het voordeel van de twijfel. Het is een enorme klap geweest voor iedereen in het boekenvak, dus elke vorm van vitaliteit is welkom. Bovendien geeft het voortbestaan van de voormalige Selexyzketen iedereen weer meer zekerheid."

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl en Annephine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl