Aangepast

Hoe een nepfilm gijzelaars redde in Iran

Ben Affleck speelt in Argo The Movie de rol van CIA-agent Tony Mendez die in 1979 verantwoordelijk was voor de spectaculairste en spannendste reddingsoperatie uit de CIA-geschiedenis. Nieuwsuur sprak met drie hoofdrolspelers, behalve Affleck ook Bryan Cranston en John Goodman.

Geniaal

Geheimagent Tony Mendez heeft echt bestaan. Hij had een belangrijke rol bij het redden van Amerikanen tijdens de gijzelingsactie in Teheran. In 1979 gijzelde een groep islamitische militanten 66 Amerikanen in de ambassade van de VS.

Zes andere Amerikanen, die op dat moment niet in de ambassade waren, wisten onder te duiken. CIA-agent Mendez bedacht een even geniaal als complex reddingsplan en loodste de zes Iran uit als medewerkers van de fictieve sciencefictionfilm Argo.

Waargebeurd

De film is uiteraard gedramatiseerd, maar er is ook een boek dat Mendez heeft geschreven. Dat is wat genuanceerder over deze CIA-missie. Nieuwsuur sprak met regisseur en hoofdrolspeler Ben Affleck en de acteurs Bryan Cranston en John Goodman.

Ook professor Hamid Dabashi komt aan het woord. Hij is hoogleraar Iranian Studies aan de Columbia University in New York. Hij is Iraans-Amerikaans en weet alles over de bezetting van de ambassade.

Bioscoop

Argo The Movie is vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen te zien. Bekijk hier alvast de reportage die Jan Eikelboom maakte van de perspresentatie met de hoofdrolspelers en die vanavond in Nieuwsuur te zien is.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers:Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl en/of Roozbeh.Kaboly@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl