Aangepast

Geen toezicht op borstimplantaten

Volgens Europese regels moet Nederland problemen die ontstaan bij borstimplantaten centraal registreren en evalueren. Maar dat gebeurt niet. Irene Mathijssen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), is te gast.

PIP

Vorig jaar kwam aan het licht dat PIP-implantaten schadelijk zijn voor de gezondheid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) riep vrouwen met borstimplantaten van het merk PIP op zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. De IGZ is volgens Europese regels verplicht voor alle medische hulpmiddelen, dus ook borstimplantaten, een registratiesysteem te hebben waarbij zij incidenten evalueert. Maar dat gebeurt nu niet.

Gevaar

Bij veel borstprotheses zijn er klachten, zoals lekkende en scheurende implantaten. Hierdoor kunnen onder meer ontstekingen ontstaan. Advocaat Shanta Singh doet op eigen houtje al een tijdje onderzoek naar de problemen bij siliconen. Zij vindt dat Nederland door het niet naleven van de Europese regels, vrouwen onnodig in gevaar brengt.

Actie

Veel meer borstprotheses dan alleen PIP leiden tot gezondheidsproblemen, maar artsen en ziekenhuizen zijn niet verplicht om problemen door te geven aan de inspectie. De IGZ is volgens critici veel te afwachtend als het gaat om onderzoek naar borstimplantaten. Patiënt Marja Stoffers, een cliënt van advocaat Singh, wil met een juridische procedure actie van de IGZ afdwingen. Tot op heden zonder succes.

Slechte producten

Ook advocaat Medische Technologie Eric Vollebregt zegt dat de IGZ geen effectief toezicht houdt op medische hulpmiddelen, maar dit volgens Europese regels wel zou moeten. De Europese Commissie kan hiertegen in actie komen en Nederland een boete opleggen. Volgens Vollebregt draagt een gebrek aan incidentenregistratie er toe bij dat slechte producten langer in omloop blijven, zoals bij PIP gebeurd is.

Bijwerkingen

Er is in de praktijk dus geen centraal loket voor klachten over medische hulpmiddelen. Dit in tegenstelling tot het toezicht op geneesmiddelen waar het registratiesysteem wel goed werkt. Zo is er een speciaal instituut voor bijwerkingen van geneesmiddelen, Lareb, waar patiënten en artsen terecht kunnen.

Groeibranche

Maar voor de medische hulpmiddelenmarkt ontbreekt de registratie. 'De hulpmiddelenmarkt is een groeibranche, er gaan miljarden om in de productie van heupen, pacemakers, kunstknieën, borstprothesen etc.' Goed toezicht is volgens advocaat Vollebregt noodzakelijk.

Ingrepen

De Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie (NVPC) betreurt dat er geen centrale registratie is in Nederland. De NVPC kan als beroepsvereniging nu maar een gedeelte van de artsen bereiken die ingrepen met borstprothesen uitvoert. Niet alleen plastisch chirurgen voeren cosmetische borstvergroting uit. Ook basisartsen mogen de ingreep in Nederland uitvoeren.

Reactie

De Inspectie schrijft in een reactie aan Nieuwsuur dat patiënten en artsen allereerst de fabrikant op de hoogte moeten stellen van problemen met hulpmiddelen. De maker is verplicht de Inspectie daarover te informeren.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Judith.Pennarts@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl