Aangepast

Cameraman Rekko wint Stan Storimansprijs

Ter nagedachtenis aan cameraman Stan Storimans, die tijdens zijn werk in Georgië overleed, gaat er ieder jaar een prijs met zijn naam naar een cameraman die zich met zijn werk heeft onderscheiden. Vanmiddag was de uitreiking op de redactie van Nieuwsuur.

Storimans

Stan Storimans overleed in 2008, toen hij verslag deed voor RTL Nieuws in Georgië. Samen met correspondent Jeroen Akkermans maakte hij een reportage over het conflict tussen Georgië en Rusland over Zuid-Ossetië.

Bij een bombardement van het Russische leger op de Georgische stad Gori kwam Storimans om het leven. Akkermans kreeg een scherf in zijn been. Hij vertelde toentertijd aan RTL hoe plotseling het ging: "We stappen de auto uit en horen een enorme explosie. Ik zag drie mannetjes en een Israëlische journalist. Die waren er slecht aan toe en toe pas zag ik Stan liggen." De RTL-redactie, maar ook veel anderen binnen de Nederlandse tv-wereld, waren compleet verslagen.

Nagedachtenis

Bekende televisiemakers en journalisten besloten daarop hun krachten te bundelen en een jaarlijkse wedstrijd te organiseren, ter nagedachtenis aan de moedige en ervaren cameraman. Vorig jaar won Ivo Coolen, met een reportage over Caïro. Het jaar daarvoor sleepte Rachid el Mourif de prijs mee naar huis voor zijn filmwerk in Haïtie. Joris Hentenaar won de eerste editie van de Stan Storimansprijs voor zijn camerawerk in de reprtage 'Gevecht tegen een onzichtbare vijand'.

Kandidaten

Dit jaar waren er elf inzendingen voor de jury om te beoordelen, onder anderen van Eric Feijten (Nieuwsuur), Roel van Hees (EenVandaag), Wilfried Koomen (Holland Doc 24) en Joris Hentenaar (Nieuwsuur). Het grootste gedeelte van de inzendingen waren reportages uit het buitenland. Twee van de elf zonden een binnenlandreportage in.

De winnaar werd Roel Rekko uit Leusden met een reportage over Syrië, die hij maakte voor het NOS Journaal. De jury roemt Rekko's verslag van 2 minuten van de begrafenis van een vermoorde politicus: "Met schitterende close-ups van de militaire machthebbers van Syrië, die je anders nooit te zien krijgt. En met als hoogtepunt het opjuinen van aanwezigen door een overijverige propagandafunctionaris. Zo'n scène kun je niet bedenken, maar je kunt 'm wel missen.''

Jury

De jury bestond dit jaar uit Ad van Liempt (oud-hoofdredacteur van NOVA), Jean-Pierre Geelen (tv-recensent van de Volkskrant), Marga van Praag (oud-verslaggever NOS Journaal), Peter van der Maat (ex-hoofdredacteur Netwerk) en de winnaar van vorig jaar, Ivo Coolen. Criteria waarop de reportages werden beoordeeld waren originaliteit, journalistieke alertheid, inhoudelijke en technische kwaliteit.

Prijs

De prijs is een plastiek gemaakt door kunstenaar Jeroen Henneman, bekend van het monument voor Theo van Gogh, De Schreeuw. Het beeldhouwwerk is een zogeheten 'staande tekening' van Storimans, die een camera op zijn schouder houdt. Doordat de tekening gestanst is uit staal, heeft het werk drie dimensies. Rekko kreeg de prijs uit handen van Tim Storimans, het zoontje van van Stan Storimans.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl