Aangepast

Situatie in Syrië 'catastrofaal'

In Syrië blijven de gevechten tussen rebellen en het Syrische leger onverminderd doorgaan. Aleppo, de grootste stad van het land, is een van de belangrijkste brandhaarden van de burgeroorlog in het Arabische land. Verslaggever Jan Eikelboom was in de stad. Hij bezocht er een rebellenhospitaal.

Werelderfgoed

Vorige week ging de oude bazaar in het historische centrum in vlammen op en bij een grote aanslag kwamen 48 mensen om het leven. De oude binnenstad van Aleppo staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Dinsdag hebben deskundigen in het Egyptische Caïro overleg gehad over hoe de vernietiging van cultuurschatten in Syrië kan worden beperkt. Zo heeft Directeur-Generaal Irina Bokova van Unesco via een officieel persbericht haar zorgen geuit over de vernietigingen in het oude historische centrum van Aleppo.

Escalatie

Intussen dreigt de strijd verder te escaleren. Sinds vorige week zijn er een aantal grensincidenten geweest tussen Syrië en Turkije. Die begonnen nadat woensdag vijf mensen in Turkije om het leven kwamen. Een Syrische mortiergranaat kwam in het Turkse grensstadje Akçakale terecht en raakte een woonhuis.

Ook gisteren ontploften er Syrische granaten in dezelfde grensstad. Het Turkse leger heeft elke Syrische beschieting beantwoord met bombardementen op Syrische doelen. Het Turkse parlement gaf vorige week toestemming om Syrië binnen te vallen.

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft vandaag gewaarschuwd voor een escalatie van het geweld aan de grens tussen Turkije en Syrië. Escalatie zou volgens hem "extreem gevaarlijk'' zijn. Dat zei hij tijdens de opening van het Wereld Forum voor Democratie in Straatsburg.

Hij deed een dringende oproep aan landen die wapens leveren aan het Syrische regime en de oppositie, daarmee op te houden, omdat het leidt tot een verdere militarisering van het conflict. Volgens hem is de situatie in Syrië 'catastrofaal'.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Jan.Eikelboom@nieuwsuur.nl en/of Roozbeh.Kaboly@nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl