Aangepast

Was is ook weer hypotheekrenteaftrek?

Voor het kopen en verbouwen van een eigen woning wordt meestal een hypotheek afgesloten. Over het geleende bedrag betaal je hypotheekrente. Deze hypotheekrente mag je bij de belastingaangifte aftrekken van het inkomen.

Dat betekent dat over dat bedrag geen belasting hoeft te worden betaald. Afhankelijk van het belastingtarief waarin je inkomen valt, krijg je tot maximaal 52 procent van de hypotheekrente terug. Dat heeft dus een positief effect op de maandelijkse netto woonlasten.

Historie

De hypotheekrenteaftrek is in 1893 ingevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijk middel om het kopen van een woning te stimuleren. Vanaf 1997 zijn er maatregelen doorgevoerd om de aftrek te beperken. Zo geldt de aftrek niet meer voor de aankoop van consumptiegoederen, zoals een auto, en ook niet meer voor een tweede huis. De maximale duur van de aftrek werd gesteld op 30 jaar.

Kunduz

In het Kunduz-akkoord is de hypotheekrente voor nieuwe hypotheken alleen nog aftrekbaar als er maandelijks wordt afgelost. De netto maandlasten zullen stijgen, vooral omdat een aflossingsvrij deel niet meer mogelijk is en er maandelijks moet worden afgelost. In vergelijking met de huidige mogelijkheden kan de netto maandlast in het eerste jaar met 17,5 tot 20 procent stijgen. Bij een hypotheek van 200.000 euro stijgen de nettokosten van ongeveer 650 naar 765 euro per maand.

Bron: De hypotheekshop De Vereniging Eigen Huis houdt een dossier bij over dit onderwerp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl