Aangepast

Romney nu officieel kandidaat

Het is nu officieel: Mitt Romney neemt het namens de Republikeinen op tegen democraat Barack Obama. Vannacht accepteerde hij zijn kandidaatstelling met de traditionele woorden "I accept your nomination for President of the United States". Tom Kleijn woonde de conventie bij en doet verslag.

Obama moest het flink ontgelden in Romneys acceptatiespeech, die zei dat hij "de belofte van Amerika" wil herstellen. Obama deed dat niet, volgens de Republikein; hij bracht niet de "hoop en verandering" die hij vier jaar geleden beloofde.

Sober alternatief

Romney ziet zichzelf als het sobere alternatief voor Obama. "Vier jaar geleden voelden veel Amerikanen frisse opwinding over de mogelijkheden van de nieuwe president. Ik wou dat Obama succes had gehad, omdat ik wil dat Amerika succes heeft. Maar zijn beloften maakten plaats voor teleurstelling en verdeeldheid," aldus Romney. Hij riep de kiezers op "de teleurstellingen van de afgelopen vier jaar" achter zich te laten en voor hem te kiezen.

Menselijker

De Republikein kampt met een stijf en zakelijk imago, waar hij met deze speech vanaf probeerde te komen. Met name bij vrouwelijke kiezers valt Romney niet in de smaak.

Romneys vrouw Ann probeerde die kiezersgroep al aan zich te binden en daar deed Romney zelf vannacht nog een schepje bovenop. "Mijn moeder en vader gaven hun kinderen het allergrootste geschenk, onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke liefde is wat Ann en ik hebben geprobeerd door te geven aan onze zonen en nu aan onze kleinkinderen," aldus de presidentskandidaat.

Mormoon

De familie Romney is mormoon. Zijn religieuze overtuiging kwam in de toespraak één keer aan bod: "Het was best wel gek om mormoon te zijn in Michigan." Hij ging daarna snel verder op het gemeenschapsleven dat hij en zijn gezin kenden op de plaatsen waar ze woonden. "We baden samen, onze kinderen speelden samen, en we stonden altijd klaar om elkaar op allerlei manieren te helpen." Eerder op de avond waren er al een paar mormonen op het podium die vertelden over verdiensten van Romney als mormoonse bisschop.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Tom.Kleijn@Nieuwsuur.nl, Twitter @TomKleijnUSA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl