Aangepast

Hopen op een Kamerzetel

Mark Rutte of Emile Roemer? Het lijkt alsof de komende verkiezingen vooral om hen draaien. Toch is er naast de VVD en de SP nog veel meer keuze. Nieuwsuur bezoekt een aantal kleine nieuwe partijen.

Piratenpartij

Maar liefst 21 partijen doen aan de verkiezingen van 12 september mee. Bijvoorbeeld de Partij voor Mens en Spirit, de Piratenpartij, de Anti Europa Partij, de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland, het Democratisch Politiek KeerpuntNederland Lokaal en de LibDem.

Handtekeningen

Meedoen kan niet zomaar. Nieuwe partijen en partijen die in 2010 geen zetel behaalden, hebben in elk van de twintig kieskringen dertig handtekeningen van kiezers nodig. Wie in een kieskring onvoldoende handtekeningen verzamelt, doet in die kieskring niet mee en loopt dus stemmen mis. Deze regels gelden niet voor partijen die al in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd.

Waarborg

Ook moesten de partijen een waarborgsom van ruim elfduizend euro betalen, een flink bedrag voor kleine partijen. Ze krijgen het geld terug wanneer ze minimaal driekwart van het aantal stemmen krijgen dat nodig is voor één zetel. Dat aantal ligt doorgaans rond de zestigduizend kiezers, maar is afhankelijk van het aantal kiezers dat daadwerkelijk stemt.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Karel.Ornstein@Nieuwsuur.nl en/of Marjolein.Schut@nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl