Aangepast

Nerdy, hip en risicovol

Paul Ryan (42) zit al sinds 1999 in het Huis van Afgevaardigden, maar pas tijdens het presidentschap van Obama kreeg hij grote bekendheid in Washington.

Ryan leidde de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden en groeide uit tot een van de leiders van de Republikeinse Partij. Hij legde uit waarom Medicare (een ziektefonds voor ouderen) geprivatiseerd moest worden, de federale overheid meer macht aan de staten moest overdragen, de inkomstenbelasting omlaag moest en vooral: hoe Amerika zijn uitgaven moest terugdringen.

Met zijn 'Ryan plan', een alternatieve begroting die hij in 2011 en 2012 namens de Republikeinen presenteerde, is hij de architect van de toekomstvisie waarmee Romney campagne voert.

Dat Ryan doorgaans in zijn kantoor slaapt om hotelkosten uit te sparen vinden conservatieven prettig. Dat hij fitnesst op de muziek van Rage Against The Machine maakt hem nerderig hip. Ryan is getrouwd, heeft drie kinderen en een achtergrond die mooi meegenomen is: een katholiek working class-gezin uit het midwesten.

Eelco Bosch van Rosenthal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl