Aangepast

De bezuiniging

Het kabinet wil op de vervoerskosten voor dagbesteding in de gehandicaptenzorg zo'n 75 miljoen euro bezuinigen.

Voor mensen die dagbesteding of behandeling krijgen via de AWBZ, bestaat ook een vergoeding voor het vervoer van en naar de locatie als dat medisch noodzakelijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval als iemand in een rolstoel zit of niet zelfstandig kan reizen. De vervoerskosten zijn onderdeel van het totaalbedrag dat de zorgaanbieder per cliënt krijgt.

In het Lente-akkoord staat een bezuiniging van 150 miljoen euro op de vervoerskosten voor dagbesteding en behandeling. Er komt één tarief voor het vervoer van en naar dagbesteding. Het gemiddeld tarief van 19,50 euro per persoon per dag gaat naar 8 euro.

Volgens de VGN is de bezuiniging in strijd met de gemaakte afspraken en handelt de Staat daarmee in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. In september 2011 werden de zogeheten Agema-gelden door de overheid toegezegd aan de langdurige zorg - onder meer de gehandicaptenzorg. Een deel van die Agema-gelden is wegbezuinigd in het Lente-akkoord.

VGN-directeur Schirmbeck: "De vergoedingen voor gehandicaptenvervoer aan onze leden worden meer dan gehalveerd en zijn niet meer kostendekkend. Het gevolg is dat het vervoer moet stoppen, waardoor cliënten in een volstrekt isolement terechtkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl