Nieuwsuur

Na het overlijden van Gerrit Komrij waren er vele reacties. Lees hier wat mensen over de schrijver zeiden.

Koningin Beatrix in een telegram: "Nederland heeft in hem een groot dichter verloren"

Demissionair premier Rutte noemt Komrij "een groot schrijver, wiens werk wordt bewonderd. Zijn kritieken werden gevreesd. Voor velen was hij ook de eerste kennismaking met de Nederlandse poëzie door zijn kloeke bloemlezingen."

Uitgeverij De Bezige Bij: "Hij was een inspirator voor generaties dichters, schrijvers en jonge hemelbestormers, en zal dat blijven".

De stichting CPNB is ontdaan door zijn onverwachte heengaan. "Als Dichter des Vaderlands heeft hij overduidelijk zijn sporen nagelaten." Tijdens het afgelopen Boekenbal in maart stond Komrij nog op het podium.

De Vlaamse schrijver en vriend Tom Lanoye: "Komrij is een unieke figuur met een unieke plaats in de Nederlandstalige literatuur die ons ontvalt."

Dichter Ingmar Heytze zegt dat hij door Komrij Nederlandse poëzie heeft leren lezen. Hij heeft veel gehad aan Komrijs bloemlezing uit 1979. "Dat was de meest gezaghebbende bloemlezing die er bestond. Als poëzie een bos is waar je in moet gaan dwalen, dan is hij degene die de weg heeft gewezen. Hij heeft laten zien: daar moet je zijn."

Schrijver John Jansen van Galen noemt Komrij een trouwe man. "Hij was de ware ambassadeur van de Nederlandse dichtkunst, een pleitbezorger", vervolgt Van Galen. "Hij kon in allerlei opzichten cynisch en zelfs sarcastisch zijn, maar niet in zijn passie en enthousiasme voor de Nederlandse dichtkunst." "Hij was erg voorkomend en vriendelijk, maar ook een beetje schuchter."

Oud-minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) noemt Komrij een taalkunstenaar, die in zijn columns zijn oordeel mooi, precies en helder kon opschrijven. "Hij heeft het genre van korte stukjes met een mening literair niveau gegeven."

Bron: NOS, ANP

STER reclame