Aangepast

China economische wereldmacht?

Goldman Sachs verwacht dat de wereldeconomie tot het einde van dit decennium jaarlijks met gemiddeld 4,3 procent zal groeien. Dat groeiniveau ligt aanzienlijk boven het gemiddelde van de afgelopen drie decennia.

De drijfveer voor deze sterke economische groei zal de ontwikkeling zijn van acht landen: Brazilië, Rusland, India, China, Mexico, Zuid-Korea, Turkije en Indonesië. De eerste vier zijn de welbekende BRIC's en de overige zijn de vier sterkste landen van de groep die door Goldman Sachs is gedoopt tot 'Next 11' ? de elf landen die de BRIC's volgen qua ontwikkeling.

De machtsbalans in de wereldeconomie verschuift de komende jaren fundamenteel, zo is de verwachting. Volgens het Economic Research Department van Goldman Sachs zullen de vijf grootste economieën ter wereld in 2050 de BRIC-landen zijn ? Brazilië, Rusland, India, en China ? samen met de Verenigde Staten.

Het totale BBP van de landen in de 'Next 11' ? naast Mexico, Zuid-Korea, Turkije en Indonesië ook Iran, Egypte, Nigeria, Bangladesh, Pakistan, de Filippijnen en Vietnam ? zal in 2050 het bbp van de VS overstijgen en het dubbele bedragen van dat van Europa. Het machtscentrum in de wereldeconomie verschuift van de G7 naar de dynamische en groeiende economieën in Azië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl