Aangepast

Spanje dicht bij 'rommelstatus'

De rente die de Spaanse overheid moet betalen, is weer gestegen. Vanochtend kwam de rente op 7 procent, een nieuw record. De Europese beurzen gingen daarom eensgezind omlaag. Te gast is econoom Barbara Baarsma.

Afwaardering

Beleggers hebben er geen vertrouwen in dat de steun voor Spanje uit de Europese noodfondsen een oplossing biedt voor de problemen in vooral de Spaanse bankensector. De oplopende rente is deels het gevolg van de afwaardering die Spanje gisteravond kreeg van kredietbeoordelaar Moody's. De kredietwaardigheid van Spanje is nog maar een stap verwijderd van de zogenoemde rommelstatus. Herfinancieren op de markten is dan omogelijk.

Griekenland, Ierland en Portugal moesten bij een rente van meer dan 7 procent aankloppen bij het Europees noodfonds.

Vertrek

Het is nog steeds onduidelijk hoe de Europese steun van 100 miljard euro aan Spanje precies geregeld is. Als het geld uit het structurele noodfonds ESM komt, krijgt de noodlening een hogere prioriteit dan andere leningen. Andere schuldeisers zouden dan achter in de rij moeten aansluiten als Spanje in betalingsproblemen komt. Dat extra risico drijft de rente verder op.

Ook de 10-jarige Italiaanse rente liep verder op tot bijna 6,3 procent. De Italiaanse overheid haalde vandaag 4,5 miljard euro op met de veiling van staatsobligaties. De rente die het land moest bieden om de leningen te slijten, nam opnieuw fors toe.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Jeroen.Groot@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl