Het komt regelmatig voor dat moslimvrouwen gevangen zijn in een religieus huwelijk. Ze willen scheiden, maar hun man weigert. In Engeland bestaat een 'Sharia council', waar moslims geschillen kunnen oplossen bij een imam. Arabist Maurits Berger wil dat ook in Nederland.
Twee keer trouwen, twee keer scheiden
Moslimvrouwen trouwen vaak twee keer: voor de burgerlijke wet en voor de sslamitische wetten. Als moslimvrouwen van hun man af willen, moeten ze dan ook twee keer scheiden. Een Nederlandse rechter spreekt gemakkelijk een scheiding uit. Als een moslimvrouw ook een einde wil maken aan haar religieuze huwelijk, dan weigert de man dit vaak. De moslimvrouw is dan voor Nederlandse begrippen gescheiden, maar de moslimgemeenschap beschouwt haar nog altijd als een getrouwde vrouw.
Gevangen
De moslimvrouw blijft op die manier 'gevangen' in haar religieuze huwelijk. Volgens het Nederlandse burgerrecht is ze gescheiden; volgens haar geloofsgemeenschap vaak niet. Ze blijft seksueel opeisbaar door haar man, die zelf wel nieuwe relaties mag aangaan. Als ze zich hier niet aan houdt, treft haar sociale uitsluiting. In het land van herkomst kan ze gestraft worden voor overspel. Iran bijvoorbeeld veroordeelt vrouwen geregeld ter dood.
Goede reden
Een vrouw kan proberen een rechtszaak aan te spannen tegen haar man, in het land waar het huwelijk is voltrokken. Ze moet dan bewijzen dat ze voor de scheiding een goede reden heeft. Aangezien de stem van de man bepalend is in de meeste islamitische landen, is de uitspraak van de imam meestal in het voordeel van de man.
Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Mirjam.Bartelsman@nieuwsuur.nl en/of Milena.Holdert@nieuwsuur.nl