Aangepast

Zware eisen in liquidatieproces

Ruim drie jaar na het begin van Project-Passage, één van de omvangrijkste strafprocessen ooit gehouden in Nederland, eiste het OM vandaag zes keer levenslange gevangenisstraf. Het proces gaat om zeven moorden in de Amsterdamse onderwereld, en een aantal pogingen daartoe. In de studio commentaar van de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee.

Officier van justitie Betty Wind eiste levenslang tegen Dino Soerel, Jesse R., Fred Ros, Mohamed R., Siegfried S. en Ali A. Zij zijn volgens justitie betrokken bij meerdere zaken en gevreesd moet worden dat zij opnieuw toeslaan. Tegen de anderen zijn celstraffen geëist van 8 tot 15 jaar. Het OM vraagt voor één verdachte vrijspraak.

Uitzonderlijk

Er staan elf verdachten terecht, in de zaak rond een reeks afrekeningen en pogingen daartoe in het criminele circuit in Amsterdam. Samen worden ze verantwoordelijk gehouden voor vijf geslaagde liquidaties, met in totaal zeven slachtoffers, en vijf pogingen.

Alles aan het liquidatieproces is uitzonderlijk. Zo duurt het proces al ruim drie jaar en zijn er al 180 zittingsdagen geweest. Maar ook het onderzoek vooraf is omvangrijk: er zijn zo'n 300 getuigen en 30 verdachten gehoord door de politie, ongeveer 500 telefoonlijnen getapt met als resultaat 170.000 onderschepte gesprekken en er zijn bijna 170 getuigenverhoren bij de onderzoeksrechter geweest.

Dat heeft geresulteerd in een dossier van ongeveer 300 ordners dat later nog eens is aangevuld met 3200 pagina's verslagen van de rechtszittingen. Het proces duurt nu al 2,5 jaar langer dan aanvankelijk gedacht. Omdat na het requisitoir ook de advocaten van de verdachten alle ruimte krijgen, wordt het vonnis pas eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht.

Peter la S.

Waarschijnlijk gaat OM tegen enkele verdachten levenslang eisen. Een zaak die leunt op een inmiddels omstreden kroongetuige Peter la S..

Het OM heeft de rechtbank ervan proberen te overtuigen dat de overeenkomst met de kroongetuige Peter la S. rechtmatig is en dat zijn verklaringen betrouwbaar zijn. La S. stapte zelf naar de politie om te verklaren over de achtergronden van moorden in het criminele milieu. De deal is niet onomstreden omdat La S. zelf bij de moord op Kees Houtman in 2005 betrokken is geweest en bij de voorbereiding van andere liquidaties.

Nieuw bestaan

Het is voor het eerst dat OM een overeenkomst met een huurmoordenaar heeft gesloten. Maar zonder zijn verklaringen had het OM de verdachten die nu terechtstaan nooit kunnen oppakken, stelt het OM. In ruil voor zijn verklaringen zal het OM tegen La S. slechts 8 jaar cel eisen in plaats van 16 jaar. En ook krijgt La S. een flink bedrag mee om na het uitzitten van tweederde van deze straf een nieuw bestaan op te bouwen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Gert.Janssen@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl