Aangepast

Hans Clevers: nieuwe president KNAW

Onderzoeker Hans Clevers is per 1 juni de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW). Hij volgt Robbert Dijkgraaf op. Wie is Hans Clevers? Een portret van een eminente wetenschapper van wereldfaam.

Darm-stamcel

Hoogleraar moleculaire genetica en stamcelbioloog Hans Clevers is de ontdekker van de darm-stamcel. Een doorbraak die ervoor zorgde dat het lab van Clevers een begin kon maken met het kweken van stukjes 'minidarm'. Inmiddels kijken de onderzoekers ook naar andere organen, zoals long, lever, maag en alvleesklier. Een andere onderzoekslijn is het onderzoeken en kweken van tumorcellen en gezonde cellen uit hetzelfde lichaam: waar zitten de verschillen? Wat veroorzaakt de ongeremde groei van kankercellen?

Praktische toepassing

Het fundamentele onderzoek in het lab is revolutionair en doet grote ontdekkingen. Een praktische toepassing is er daarentegen nog niet. Maar er is hoop dat dat niet al te lang meer op zich laat wachten. Nieuwsuur neemt een kijkje op de nieuwe werkplek van Clevers en in zijn revolutionaire lab.

Darmziekte

Het gezin van Loosen volgt het werk van Clevers op de voet. Dochter Tessa van twee jaar heeft een zeldzame darmziekte, waardoor ze geen voedingsstoffen uit de darm kan opnemen. Ze kan dus niet eten en krijgt voeding via een infuus in haar bloedbaan.

Op dit moment zou alleen een risicovolle darmtransplantatie dit kunnen oplossen, maar de ouders van Tessa hopen dat met de gekweekte minidarmpjes van Hans Clevers de transplantatie later niet nodig zal zijn. Het werkt al in muizen, en in samenwerking met hoogleraar Kindergeneeskunde Edward Nieuwenhuis van het UMC-Utrecht kijken de onderzoekers hoe kinderen als Tessa binnen een paar jaar kunnen profiteren van het onderzoek.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Jane.van.Laar@Nieuwsuur.nl en/of Judith.Pennars@Nieuwsuur.nl. U kunt @JanevanLaar en @JudithPennars ook volgen op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl