Aangepast

Willem Huisman, eigenaar exportbedrijf Socar

Willem Huisman is Nederlands grootste kippenexporteur naar Ghana. Sinds 1995 exporteert hij restvlees naar Ghana.

De kippen verkopen het beste. Per week vertrekken er 15 containers met 28500 kilo per container (800 containers per jaar) naar Ghana. Bij het SOCAR-vrieshuis in de Ghanese hoofdstad Accra staan rijen van 800 tot 1300 klanten per dag; tussenhandelaren die op de warme lokale markt de Nederlandse kippenpootjes en ruggetjes weer aan de Ghanese consument doorverkopen.

Willem is een handelaar in hart en nieren. In 1965 begon hij met de verkoop van Nederlandse trapnaaimachines in Marokko. De exporthandel naar Afrika bleek vruchtbaar; en het bedrijf breidde uit tot het verschepen van auto's, huishoudelijke apparaten, fietsen en vrachtwagens, en sinds '95 ook ingevroren restvlees.

De kritiek van de Ghanese kippenboeren vindt Willem onzin; 'Dit is gewoon handel, waar een gat is moet je die kunnen opvullen. In Ghana is de eigen productie moeizaam en dit alternatief is gewoon meer voor handen en goedkoper. Dus waarom niet? Die boeren in Ghana moeten niet zo dromen; hier in Nederland produceren wij toch ook geen bananen?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl