Aangepast

Wat leren jonge bankiers van de crisis?

In Nederland leeft al sinds het begin van de kredietcrisis de discussie over ethiek in de bankensector. Gaan bankiers in opleiding anders om met hun verantwoordelijkheid en wat hebben zij geleerd van de financiële crisis? Nieuwsuur spreekt met studenten van de Duisenberg School of Finance. Ook een reactie van minister De Jager (Financiën). Filosoof Frank Ankersmit en econoom Steven Brakman van de RUG plaatsen kritische kanttekeningen bij het jeugdig idealisme van de bankiers in opleiding.

Discussie

In Nederland leeft al sinds het begin van de crisis de discussie over ethiek in de bankensector. De bonuscultuur was een belangrijk verkiezingsthema in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in 2010. Inmiddels hebben de banken onderling afspraken gemaakt en worden jonge bankiers opgeleid om verantwoord zaken te doen.

Dat gebeurt onder meer bij de Duisenberg School of Finance. Het opleidingsinstituut zegt nadruk te leggen op 'het geven van excellent onderwijs om een generatie van verantwoordelijke financiële leiders op te leiden'. Saillant detail: de opleiding werd geopend op de dag dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers viel; de eerste dominosteen die zou leiden tot de kredietcrisis (zie video rechts).

Muppets

Recent ontstond nog een storm van verontwaardiging over de gang van zaken in de bankenwereld. De belangen van de klant zijn absoluut niet van belang bij zakenbank Goldman Sachs, schreef oud-directeur Greg Smith twee weken geleden in een open ontslagbrief aan de bank.

Greg Smith werkte bijna twaalf jaar voor Goldman Sachs. In zijn ontslagbrief geeft hij zijn ongezouten mening over de ethiek in de Amerikaanse bankensector. Een voorbeeld: "We halen onze klanten over om veel geld te investeren in aandelen en andere producten die wij bij Goldman Sachs kwijt willen, omdat wij er te weinig mee verdienen." Klanten worden 'muppets' genoemd. Vroeger was het volgens hem beter, maar nu noemt hij de bank vergiftigd.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers, Willem.Lust@Nieuwsuur.nl, Miriam.Lavalette@Nieuwsuur.nl en/of Esther.Vriesendorp@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl