Aangepast

De voorspelbaarheid van satire

Regelmatig zijn de artikelen van de satirische nieuwssite De Speld zo overtuigend dat serieuze media ze overnemen. Maar soms komen satire en werkelijkheid wel heel dicht bij elkaar. De Speld heeft twee nieuwsfeiten van deze week al meer dan een jaar geleden voorspeld.

Voorspelling

De twee artikelen zijn in 2010 geschreven maar kwamen deze week uit: Brinkman gedoogt gedoogsteun PVV aan minderheidskabinet en Lenteweer ontregelt OV. De Speld schreef eerder ook dat de PVV het KNMI een links bolwerk vindt. Kamerlid Richard de Mos kwam later echt met dat standpunt.

Coca-Cola

Af en toe nemen anderen de informatie van De Speld voor waar aan. Op 18 april 2009 nam De Speld Coca-Cola op de korrel. Het bedrijf zou het drankje 'Fitna' willen lanceren, vernoemd naar de omstreden film van PVV-leider Geert Wilders. "Een nieuwe manier van bubbelen", luidde de slagzin. Coca-Cola was er niet van gediend en dreigde met een rechtszaak. De Speld veranderde daarop 'Coca-Cola' in 'internationale frisdrankgigant'.

Nieuwsuur bezoekt de redactie van De Speld, die sinds 2007 de internetkrant maakt. De redactie bestaat uit journalisten, promovendi, consultants en cabaretiers.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Eveline.Rethmeier@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl