Aangepast

Joodse scholen eisen meer beveiliging

De joodse gemeenschap in Nederland wil dat de overheid het dreigingsniveau voor joodse instellingen verhoogt na de aanslagen in Toulouse. Maar minister Opstelten ziet daartoe geen aanleiding. Amsterdam heeft in samenspraak met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap wel extra maatregelen getroffen. Te gast is opperrabbijn Binyomin Jacobs.

School in Toulouse

Frankrijk gaat onderzoeken of de schutter in Toulouse alleen heeft gehandeld. Dat heeft president Sarkozy gezegd nadat de 23-jarige Mohamed Merah vanochtend om het leven was gekomen.

Merah doodde de afgelopen weken drie Franse militairen van Noord-Afrikaanse afkomst en drie joodse kinderen en een rabbijn op een school in Toulouse. Naar aanleiding van die laatste moorden wist de politie Merah op het spoor te komen.

Beveiliging

Waar in Frankrijk de beveiliging van Joodse instellingen een taak van de overheid is, moet de Joodse gemeenschap in Nederland beveiligingskosten vooral zelf dragen. Uit eerder onderzoek van het Nieuw Israelietisch Weekblad zou dat gaan om een bedrag van ongeveer 800.000 euro per jaar. Het bestuur van het Amsterdamse Stadsdeel-Zuid besloot vorig jaar om jaarlijks 140.000 euro ter beschikking te stellen voor beveiliging van Joodse instellingen. Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar (VVD) gaf toen aan dat de gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid meer moesten doen.

Extra middelen

Ook burgemeester Van der Laan maakte zich sterk voor extra financiële middelen. De gemeente besloot vervolgens om 200.000 euro ter beschikking te stellen, wat overigens niet uitsluitend bestemd is voor Joodse instellingen.

Waarborgen

De joodse gemeenschap vindt dat de rijksoverheid de veiligheid van haar burgers moet waarborgen en vroeg de overheid tevergeefs meerdere malen om financiële steun. De Tweede Kamer nam een motie aan die minister Opstelten opriep om daarover met de gemeenschap te gaan praten. De minister gaf aan met lokale overheden te willen praten, maar niet met Joodse instanties. Het kabinet komt in het najaar van 2012 met concrete maatregelen.

Ook de Conferentie van Rabbijnen in Europa (CER) eist dat de joodse instellingen in Europa beter worden beveiligd.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Marjolijn.Schut@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl