Aangepast

Deal met La S. niet uniek

Dit weekend meldde de NOS een regeling tussen kroongetuige Peter La S. en het Openbaar Ministerie. Een regeling die op gespannen voet staat met het verbod om een kroongetuige een financiële beloning toe te zeggen.

Deze regeling is niet de eerste deal die het Openbaar Ministerie (OM) sluit met een kroongetuige. Eerder regelde men de bescherming voor hasjhandelaar Ad Karma. Het OM sloot met Karman een overeenkomst met de toezegging, dat als hij verklaringen af zou leggen over zijn rol en over de rol van de andere betrokkenen in de zaak, hij geen gevangenisstraf opgelegd zou krijgen.

Het hof verklaarde in deze zaak het OM niet-ontvankelijk omdat het OM de kroongetuige een toezegging had gedaan die in strijd was met de wet (art.553 Sv), namelijk dat aan de getuige geen straf opgelegd zou worden. Nieuwsuur spreekt met Marcel van Gessel, destijds de advocaat van Ad Karman.

1,4 miljoen

De NOS meldde gisteren dat de kroongetuige in het liquidatieproces, Peter la S., in ruil voor zijn verklaringen zeker 1,4 miljoen euro van het OM krijgt. Vandaag meldt het OM dat het bedrag dat hij krijgt bedoeld is als financiële voorziening om een zelfstandig en veilig bestaan op te kunnen bouwen. Het bedrag zou zeker niet gezien moeten worden als beloning voor zijn afgelegde verklaringen.

Schending ambtsgeheim

De advocaat van La S., Richard Korver, deed vandaag aangifte van schending van het ambtsgeheim. Hij wil dat er een onderzoek komt naar het lekken van informatie naar de NOS over het geheime deel van de financiële overeenkomst tussen La S. en het Openbaar Ministerie.

Deal

Huurmoordenaar La S. en het OM sloten begin 2007 een deal. In ruil voor zijn verklaringen over andere verdachten zou de officier van justitie tegen hem een lagere straf eisen. La S. verklaarde zelf dat hij betrokken was bij de moord op Kees Houtman in 2005. Dit deel van de deal is openbaar.

Dat geldt niet voor de overeenkomst die La S. sloot met het Team Getuigen Bescherming (TGB). Dit deel van de deal is tot op heden geheim omdat het zou gaan om de veiligheid van La S. Berichten dat La S. in deze geheime overeenkomst meer dan een miljoen zou zijn toegezegd, zijn in de rechtszaal door officier van justitie Betty Wind ontkend. Dit deel van de deal is ook voor de rechters in het proces geheim.

Lening

Maar uit de stukken die in handen van de NOS zijn, blijkt dat in de zogeheten Hoofdlijnen Overeenkomst van juni 2007 al 1,4 miljoen is toegezegd aan La S. Een deel daarvan, zes ton, is weliswaar een lening maar het bedrag moet pas over 25 jaar worden terugbetaald terwijl er geen rente over wordt berekend. Deze lening was bestemd voor de koop van een bedrijf en een woning.

De overige acht ton wordt de komende tien jaar uitgekeerd als vergoeding voor beveiliging "en het verwerven van een garantie-inkomen".

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl en/of Gert.Janssen@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl