Aangepast

China heerst in de kunst

Jarenlang had Amerika de grootste kunst- en antiekmarkt ter wereld, maar die toppositie is overgenomen door China. En daar wordt de kunstmarkt niet slechter van. Dat blijkt uit een rapport dat morgen wordt gepresenteerd op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht.

De TEFAF, die dit jaar een zilveren jubileum viert, staat bekend als de belangrijkste kunst- en antiekbeurs ter wereld. Met ruim 260 vooraanstaande internationale handelaren uit achttien landen. En wat blijkt: na decennialange Amerikaanse overheersing is nu China de grootste kunst- en antiekmarkt ter wereld.

BRIC

Het aandeel van China in de mondiale kunstmarkt steeg van 23 procent in 2010 tot 30 procent in 2011. Hierdoor zakken de VS, met 29 procent, naar de tweede plaats. De kunstmarkt profiteert sowieso van de opkomst van de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). De TEFAF verwacht dit jaar twee tot drie keer meer Chinezen.

Uit het rapport: 'De dominantie van de Chinese markt wordt veroorzaakt door groeiende welvaart, een sterk binnenlands aanbod en de investeringsdrift van Chinese kunstkopers. Hoewel de recente economische onrust gezorgd heeft voor een voorzichtiger koopklimaat in de rest van de wereld, lijken Chinese consumenten hun heil te zoeken in het investeren in kunst. Dit ten gevolge van groeiende binnenlandse problemen op de Chinese onroerendgoed- en aandelenmarkten en het gebrek aan andere alternatieven.'

Toppers

De TEFAF toont dit jaar weer enkele toppers: zo zijn er onder meer pentekeningen van Andy Warhol, vooral bekend van zijn pop-art en werk van de Italiaanse kunstenaar Lucio Fontana.

Oorspronkelijk maakte de beurs naam met Vlaamse en Hollandse meesters van superieure kwaliteit. Dat is inmiddels aangevuld met een uitgebreid aanbod van werken van Italiaanse, Spaanse, Franse, Duitse en Engelse schilder- en beeldhouwkunst, grafiek en tekeningen van de 13de tot en met de 19de eeuw.

Herstel

De internationale kunstmarkt lijkt overigens weinig last te hebben van de recessie: de verkopen stegen in 2011 met 7 procent tot 46,1 miljard. Dat is een toename van 63 procent ten opzichte van de crisisperiode in 2009. De kunstmarkt is echter nog niet helemaal terug op het niveau van 2007: toen werd een hoogtepunt van 48,1 miljard bereikt. De afgelopen jaren toonden dus wel een herstel.

In de 25 jaar sinds het ontstaan van TEFAF is de kunstmarkt meer dan verdubbeld. Van het dieptepunt in 1991, net onder de 10 miljard dollar, tot het hoogtepunt in 2007 (48,1 miljard euro) groeide het met 575 procent.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl en/of Annephine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl