Aangepast

Gesprek met Tom Lanoye vanaf Boekenbal

Vanavond begint de boekenweek. Traditioneel komt literair Nederland voor de opening bijeen op het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Vanavond een verslag en een gesprek met Tom Lanoye, de auteur van het Boekenweekgeschenk.

Thema van de Boekenweek 2012 is Vriendschap en andere ongemakken. De Vlaamse auteur Tom Lanoye schreef het Boekenweekgeschenk Heldere hemel, gebaseerd op een bizar voorval in de nadagen van de Koude Oorlog. Een Russische straaljager stortte toen neer op een huis in een Belgisch gehucht, waarbij een 19-jarige jongen omkwam. Lanoye nam het ongeval als uitgangspunt voor zijn boek.

Vierde Vlaming

Lanoye is de vierde Vlaamse auteur die het Boekenweekgeschenk schrijft. Eerder hadden Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) die eer. Voor de Boekenweek schreef Nico Dijkshoorn bovendien een essay met de titel Verder alles goed.

Fragment

Lees hier een fragment uit Heldere hemel:

Alvorens hij de verraderlijk rotsachtige bodem raakte en zijn rechterbeen brak, was dit de laatste gedachte van Andrej Volkonski, Sovjetheld op zijn retour. Hij wierp zijn laatste blik als elitepiloot op de diepzee boven hem, waarin zijn lege toestel zonder één spoor was verdwenen, en hij bad huiverend in de ochtendzon: laat Moedertje Aarde vandaag haar onmetelijkheid bewijzen. Ze bezit bewegende duinen aan deze Baltische kust en een binnenland vol velden en bossen. In het noorden liggen gletsjers en fjorden, in het zuiden savannes en woestijnen, in het oosten steppes en nog meer woestijnen. Er zijn ook Dolomieten en Karpaten, Alpen en Apennijnen. Daartussen liggen meren en zeeën, waar geen sterveling woonachtig is. Zeventig procent van het aardoppervlak bestaat sowieso uit water. Dus nee, het kan niet. Dat mijn kist zou neerstorten op een stad. Het is uitgesloten dat ook maar één onschuldig mens het leven laat vanwege een domme fout van mijn onderhoudsploeg of — wie weet, dan toch — van mij. Het kan niet. Daar is de wereld te groot voor en God te machtig. Hij, of minstens Zijn kansberekening.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl en/of Annephine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl