Aangepast

A.F.Th. van der Heijden & Jan Van Loy

Wie is wie?

A.F. Th. Van der Heijden - Tonio Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van de schrijver en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar. A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden?

A.F. Th. Van der Heijden (1951) is een autobiografisch schrijver. Binnen zijn verhalen en romans is het eigen leven van de schrijver te herkennen, vrij gecombineerd met fictie en filosofische uitweidingen. A.F. Th. Van der Heijden heeft vele prijzen op zijn naam staan.

Jan van Loy – Ik, Hollywood Louie Peters begint in 1909 - als minderjarige - met zijn broer een filmfabriek. De studio is succesvol en van onderdeurtje groeit Peters uit tot filmtycoon. In 2000 duikt Peters op in Brussel. De werkloze journalist Dirk Jansen krijgt de opdracht de biografie van de 108-jarige Peters te schrijven. Van Loy is een veel bekroonde Vlaamse schrijver. Hij wint in 2005 de debuutprijs met Bankvlees en haalt in 2006 en 2009 de shortlist van de Gouden Uil met Alfa Amerika en De heining. Alfa Amerika wordt ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2006. Uit het juryrapport: 'Hij goochelt speels en bedreven met genres zoals het interview, dagboek, brieven, de biografie. Hij speelt met het cliché. In dit boek toont Van Loy zijn veelzijdigheid als schrijver.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl