Aangepast

Het ontslagrecht

Het ontslagrecht is het recht van werkgevers om werknemers te kunnen ontslaan. Op dit moment omvat het ontslagrecht in Nederland een duaal stelsel:

- De werkgever kan een ontslagvergunning aanvragen bij het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen). Om die vergunning te krijgen moet de werkgever aantonen dat het slecht gaat met het bedrijf of dat de werknemer niet functioneert (dossiervorming). Het CWI legt geen ontslagvergoeding op, maar de werkgever betaalt vaak wel een vergoeding om te voorkomen dat de werknemer alsnog naar de rechter stapt.

- De werkgever kan ook ontbinding van de arbeidsovereenkomst vragen aan de kantonrechter. In verreweg de meeste gevallen krijgt de werkgever zijn gelijk, maar hij moet wel altijd een hoge ontslagvergoeding betalen.

De versoepeling

De versoepeling zit hem in het feit dat de werkgever niet meer vooraf toestemming nodig heeft om een werknemer te ontslaan. De vergunningsprocedure bij het CWI vervalt dan. Ontslag aanvechten kan nog steeds bij de kantonrechter. Dit moet het voor werkgevers makkelijker maken werknemers te ontslaan. En dus ook om nieuwe werknemers aan te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl