Aangepast

Zelf betalen voor onverantwoord gedrag?

Jongeren die door comazuipen in het ziekenhuis belanden, moeten zelf de rekening van hun behandeling betalen. Daarvoor pleit de bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, Herre Kingma.

In hoeverre kan je mensen zelf laten opdraaien voor medische kosten als die gemaakt zijn door onverantwoord gedrag? In de studio een debat tussen Herre Kingma en Lea Bouwmeester, PvdA-Kamerlid.

Herre Kingma zegt dat er in het Medisch Spectrum Twente steeds meer jongeren moeten worden opgenomen vanwege excessief alcoholgebruik. "Afgelopen weekeinde waren van de vijftien patiënten die 's nachts op de spoedeisende eerste hulp kwamen er liefst veertien zwaar onder invloed van alcohol. Dat maakt me oprecht boos." Hij noemt het absurd dat de gemeenschap opdraait voor de kosten van die ziekenhuisopnames.

Stijging

Het aantal comazuipers stijgt al jaren. In 2008 werden er 337 jongeren met acute alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. In 2010 was dat aantal ruim verdubbeld tot 684. Volgens Kingma is het slechts het topje van de ijsberg. "Daaronder zit een enorm grote groep die alleen op de Eerste Hulp verschijnt en andere patiënten de stuipen op het lijf jaagt."

Steun

Verzekeraar Menzis steunt de oproep van Kingma. Bestuurder Leerlink van Menzis vindt - net als Kingma - dat ziekenhuismedewerkers op de EHBO klaarstaan voor mensen die echt ziek zijn. In het Radio 1 Journaal zei hij dat het niet de bedoeling is dat zij worden lastiggevallen door mensen die hun probleem zelf hebben veroorzaakt.

Publieksvoorlichting

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg vindt dat je mensen die acute zorg nodig hebben, op dat moment niet kan afrekenen op hun ongezonde gedrag. Maatregelen op dat gebied kunnen alleen na een uitgebreide publieksvoorlichting vooraf. En dan is het nog maar de vraag of dat effect heeft, zegt de Raad.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Petra.Greeven@Nieuwsuur.nl en/of Hans.Kema@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl