Aangepast

Burgeroorlog Syrië dreigt

Na de aanslagen van vrijdag zijn dit weekend de spanningen in Syrië verder opgelopen. De Arabische Liga pleit voor een vredesoperatie onder VN-vlag. Correspondent Bram Vermeulen bezoekt een vluchtelingenkamp aan de Turkse grens.

De vluchtelingenkampen bevinden zich in de grensprovincie Hatay. Vele vluchtelingen zitten er al maanden, waardoor de kampen zijn uitgegroeid tot kleine dorpen waar inwoners handel drijven, winkelen en zelfs trouwen. Tegelijkertijd ontwikkelen de kampen zich tot bolwerken van de oppositie en het nieuwe Syrië. Daar hoort ook de komst van wapens bij, want niemand in de kampen gelooft in een vreedzame oplossing.

Lees alles over Syrië in het dossier: Onrust in de Arabische wereld.

Vredesoperatie

De Arabische Liga wil het ergste geweld stoppen en riep daarom gisteren de VN-Veiligheidsraad op een vredesoperatie naar Syrië te sturen om de strijdende partijen te scheiden. Rusland neemt het voorstel in overweging, maar stelt wel als voorwaarde dat er eerst een staakt-het-vuren moet zijn. Maar op korte termijn zal er geen vredesmissie komen, omdat Assads regering het voorstel meteen heeft verworpen.

Al-Qaeda

De kans dat Syrië - net als buurlanden Libanon en Irak - verzeild raakt in een burgeroorlog neemt met de dag toe. Steeds meer soldaten van het regeringsleger sluiten zich aan bij de Free Syrian Army. Ook al-Qaeda schaart zich achter de opstandelingen en roept moslims in Syrië en omringende landen op zich aan te sluiten. De terreurorganisatie hoopt daarmee gebruik te maken van de onrust om zo hun invloed in Syrië te vergroten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Bram.Vermeulen@NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl