Aangepast

100 Miljoen euro te veel aan pillen

Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) kunnen de medicijnkosten van ouderen jaarlijks met 100 miljoen euro omlaag. Dat zegt IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel vanavond in Nieuwsuur. Het Instituut pleit voor een verplichte, jaarlijkse 'APK'.

Medicatiecheck

Het onderzoek naar het medicijngebruik is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd en nog niet gepubliceerd. Naast een aanzienlijke kostenbesparing zou een jaarlijkse medicatiecheck veel gezondheidswinst opleveren. En tot minder acute (dure) ziekenhuisopnames leiden.

Afdwingen

Ruud Coolen van Brakel: "Je kunt dit niet aan het veld zelf overlaten, twee partijen zullen dit moeten afdwingen. De zorgverzekeraars kunnen in de contracten met artsen opnemen dat ze alle patiënten met meer dan vijf geneesmiddelen een keer per jaar zien over medicijngebruik. Daarnaast kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg de verzorgingshuizen hierop jaarlijks controleren."

Kwalen

Maar liefst 800.000 mensen boven de zeventig jaar gebruiken dagelijks vijf of meer geneesmiddelen, zo blijkt uit informatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Dit soort situaties blijft bestaan, doordat artsen herhaalrecepten niet herzien en er bij oudere mensen vaak eerder kwalen bijkomen dan verdwijnen. Ook het aantal pillen groeit dan.

Stoppen

Het voorschrijven van de medicatie volgt wel de richtlijnen, maar de meeste richtlijnen zijn niet goed van toepassing op oudere mensen. De richtlijnen baseren zich vaak op één aandoening, terwijl oudere mensen meerdere aandoeningen tegelijk hebben. Bovendien staat in een richtlijn niet wanneer iemand met het medicijn moet stoppen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Judith Pennarts (Judith.Pennarts@Nieuwsuur.nl) en Jane van Laar (Jane.van.Laar@Nieuwsuur.nl)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl