Aangepast

Willen de Grieken de euro?

Volgens Neelie Kroes kan de eurozone best zonder Griekenland. Dat zei ze al in februari. Maar kan Griekenland ook zonder euro?

Ongeveer vier op de vijf Grieken willen de euro houden. De euro heeft het leven in Griekenland een stuk duurder gemaakt en was een ramp voor de Griekse export, die een stuk duurder is geworden. Waarom wil het land dan zo graag vasthouden aan de euro?

De voornaamste reden is pragmatisch: de terugkeer van de drachme staat gelijk aan het faillissement van het land. De Griekse schuld blijft staan in euro's. De schuld gemeten in drachmes zou meer dan verdubbelen. Daar komt bij dat de levenstandaard van de Grieken keldert. Het importeren van luxegoederen is voor de gemiddelde Griek dan bijvoorbeeld onbetaalbaar.

Ook in de toeristensector zou een overgang naar de drachme Griekenland de eerste jaren geen goed doen. Toeristen betalen veel meer voor producten die ze in een vergelijkbaar land als Turkije veel goedkoper kunnen krijgen. En als toeristen afrekenen in drachmes, krijgt de Griek minder geld voor dezelfde dienst. Daar staat tegenover dat er, doordat het land goedkoper wordt, wel meer toeristen zullen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl