Aangepast

Levenseindekliniek van start

Vanaf 1 maart kunnen patiënten met een doodswens, maar met een weigerende eigen arts, terecht in de levenseindekliniek. Nieuwsuur spreekt met voor- en tegenstanders. In de studio reageert Dick Arentz, arts in de levenseindekliniek.

Ruim een jaar geleden kondigde de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in Nieuwsuur hun plannen al aan. Het gaat dan om lichamelijk ongeneeslijk zieken, chronisch psychiatrisch patiënten die uitbehandeld zijn en vroeg dementerenden. Als de eigen arts de doodswens van een patiënt niet honoreert, komen een arts en verpleegkundige van de levenseindekliniek in actie.

Eigen arts

Zij bekijken het dossier van de patiënt en voeren met hem of haar een uitgebreid gesprek. Als - in hun ogen - de euthanasiewens binnen de wetgeving en zorgvuldigheidseisen valt, volgt een (poging tot een) gesprek met de weigerend arts om deze eigen arts ervan te overtuigen dat het wél mag. Het eerste doel is dat de eigen arts de euthanasie zelf uitvoert.

Mocht de eigen arts blijven weigeren, dan voert de levenseindekliniek-arts de euthanasie uit. Dit gebeurt bij voorkeur bij de patiënt thuis.

Tegen

De artsenfederatie KNMG is tegen de plannen van de Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Msar de KNMG erkent ook dat er patiënten zijn die niet bij hun eigen arts terechtkunnen met een euthanasieverzoek. Volgens de federatie zijn mobiele teams die de euthanasie uitvoeren echter geen oplossing.

10.000 verzoeken

Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 10.000 verzoeken om euthanasie en hulp bij zelfdoding. In grofweg eenderde van de gevallen gaat de behandelend arts niet op het verzoek in, ook al is het verzoek conform de euthanasiewet en de daarbij behorende zorgvuldigheidseisen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Hans.Kema@Nieuwsuur.nl en/of Marcel.Ouddeken@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl