Aangepast

Gezichten voor joodse kinderen

In de Tweede Wereldoorlog zijn 18.000 joodse kinderen vermoord. Aline Pennewaard zoekt al tien jaar naar foto's van de vermoorde kinderen. Nieuwsuur spreekt met haar.

Aline Pennewaard is 33 jaar en is dus lang na de Tweede Wereldoorlog geboren.

Foto

Toch houdt ze zich, tussen studie en andere werkzaamheden door, al ruim tien jaar bezig met een zoektocht naar foto's van joodse kinderen die in vernietigingskampen zijn omgekomen. 18.000 kinderen zijn in totaal vermoord. Van 3000 van hen heeft Aline nu een foto gevonden.

Dagboek

Aline werd geïnspireerd door het dagboek van Anne Frank. "Er zijn tienduizenden Anne's van wie wij niks weten. Mijn opa was in de oorlog slagersknecht in Woerden. Toen ik een jaar of tien was liet mijn opa het huis zien waar het slagersgezin woonde. In de oorlog werd het hele gezin - vader, moeder en vier kinderen - van huis gehaald en naar Westerbork gedeporteerd. Alle zes stierven ze later in het vernietigingskamp van Auschwitch. Ik vond dat zo onvoorstelbaar dat het me sindsdien niet meer heeft losgelaten."

Boek

Behalve de documentaire 'Herinneringen aan een vermoord kind' verschijnt donderdag 9 februari februari ook het boek 'In Memoriam', dat Aline schreef samen met de schrijver Guus Luijters. In het Stadsarchief van Amsterdam start op dezelfde dag een tentoonstelling van de gevonden foto's.

"Herinneringen aan een vermoord kind"wordt zondag 12 februari om 14.15 uur uitgezonden door de Joodse Omroep.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Mirjam.Bartelsman@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl