Aangepast

Rotterdamse werklozen moeten bloemen plukken

Rotterdam wil dit jaar duizend werklozen met een bijstanduitkering in de kassen van het Westland aan het werk zetten. En het jaar daarna nog eens duizend. Marco Florijn - wethouder van Sociale Zaken in Rotterdam - weet dat veel bestuurders dat eerder al zonder succes hebben geprobeerd, maar hij is ervan overtuigd dat het hem wél gaat lukken.

De meeste tuinders zijn zeer sceptisch, maar de jonge Rotterdamse wethouder gelooft in zijn aanpak.

Klein percentage beschikbaar

Nieuwsuur spreekt met de cliëntenbond van de sociale dienst van Rotterdam. Volgens de sociale dienst is maar een klein percentage van de mensen in de bijstand beschikbaar om te werken. Van de 33 duizend Rotterdammers met een bijstandsuitkering is maximaal vijftien procent beschikbaar voor de arbeidsmarkt, blijkt uit een interne notitie. De meesten van hen hebben bovendien geen opleiding of werkervaring. De gemeente Rotterdam heeft daarom speciale kassen waarin mensen een opleiding kunnen volgen.

Verder komen in de reportage de tuinders Aad van der Knaap (KP Holland) en Sjaak van Schie aan het woord. Verder een gesprek met Peter van Koppen. Hij heeft een uitzendbureau voor onder meer de tuinbranche.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maakster, Mirjam Bartelsman: Mirjam.Bartelsman@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl