Aangepast

Afscheid van Kim Jong-il

Volgens de Noord-Koreaanse televisie huilde de hemel en daarom sneeuwde het tijdens de uitvaart van Kim Jong-il. Het Noord-Koreaanse volk heeft tijdens een uren durende plechtigheid afscheid genomen van de dictator. Te gast is Jan Roelfs, jarenlang actief in Zuid-Korea als assistent van Guus Hiddink. Hij is politicoloog en volgt de rouwrituelen in het Noorden ademloos.

De rouwplechtigheden voor de dictator duren twee dagen. Morgen staat helemaal in het teken van de bijzetting van Kim Jong-il. Dan zullen onder meer het leger en de marine een laatste eerbetoon aan hem brengen en is er waarschijnlijk een nationale herdenkingsdienst.

Vader en zoon

Vandaag werd de zwarte kist met het lichaam van de Noord-Koreaanse leider in een lange stoet door de besneeuwde straten van Pyongyang gereden. Vooraan de rouwstoet reed een auto met een enorm portret van Kim Jong-il. Zijn zoon en opvolger Kim Jong-un liep enige tijd samen met een aantal hoge militairen naast de auto met de kist van zijn vader.

Huilen

De uitvaart gaat gepaard met veel militair ceremonieel. Langs de route stonden tienduizenden huilende militairen en burgers die de sneeuwbuien trotseerden om nog een glimp van de kist op te vangen. Op de staatstelevisie waren eerder beelden te zien van een rouwende menigte bij het paleis waar Kim Jong-il lag opgebaard.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Ellen Brans (Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl