1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Aangepast

Massaal protest in Rusland

De demonstratie tegen de verkiezingsuitslag van afgelopen zondag moet het grootste protest worden sinds het einde van de Sovjet-Unie. Maar protesteren tegen premier Poetin en de zijnen is gevaarlijk. Dat ondervond ook Alexei Navalni, 34 jaar, advocaat en politiek activist. Hij noemde de afgelopen verkiezingen frauduleus en riep de Russen op te protesteren tegen Poetins 'partij van dieven en oplichters'. Afgelopen maandag werd Navalni opgepakt en gevangen gezet. Nieuwsuur sprak onlangs met hem.

Tienduizenden Russen zijn vandaag de straat opgegaan, van Sint-Petersburg in het westen tot Vladivostok in het verre oosten.

De belangrijkste demonstratie is in de binnenstad van Moskou, op het Bolotnayaplein in de buurt van het Kremlin, het centrum van de macht. Volgens de politie zijn er zeker 25.000 mensen bijeengekomen. De organisatoren telden ongeveer 40.000 betogers.

Verplichte lessen

De autoriteiten in Moskou hebben ongeveer 52.000 ME'ers en agenten ingezet. Middelbare scholen geven de hele dag verplichte lessen, om te voorkomen dat leerlingen kunnen demonstreren.

Fraude

De demonstranten zijn kwaad over het verloop van de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. De regerende partij Verenigd Rusland verloor veel zetels en behield ternauwernood een meerderheid. Volgens de oppositie en buitenlandse waarnemers gebeurde dat na grootschalige fraude. Premier Vladimir Poetin heeft het buitenland ervan beschuldigd de Russische bevolking op te stoken.

Volg Kysia Hekster op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl