Aangepast

Reactie LECD

De opdracht van het LECD, Landelijk Expertise Centrum Diversiteit, is om diversiteit bij de Nederlandse politie te verstevigen en te borgen. Het centrale begrip in het diversiteitbeleid is 'kwaliteit': de beste persoon op de juiste plaats, ongeacht afkomst, geslacht , kleur of leeftijd.

Einddoel van het LECD in 2015 is de structurele verankering van het diversiteitbeleid in het reguliere beleid van de Nationale Politie plus de overdracht van haar expertise naar de Nationale Politie. Dit zal tevens het eind van het project LECD inhouden.

Het LECD heeft de afgelopen jaren sterk gestuurd op het behalen van de afgesproken resultaten, en dat is grootdeels gelukt. Daarbij heeft de directie van het LECD een aantal personen aan moeten spreken op hun functioneren. Soms was het gevolg vertrek door eigen keuze of het niet verlengen van contract/detachering bij het LECD.

Het betrof steeds een zorgvuldige individuele afwegingen waarbij gekeken is naar het individuele functioneren van de medewerker. Uiteraard zijn mensen in zo'n proces soms teleurgesteld en boos. Bij deze besluiten is echter kwaliteit van functioneren leidend geweest, niet het eventueel behoren tot een diverse doelgroep van de medewerker zelf.

Er is in de afgelopen periode een aantal meldingen over de leiderschapsstijl bij het LECD geuit. Hierop is zorgvuldig geacteerd, wat geresulteerd heeft in een gezamenlijk vertrouwen in de toekomst bij het LECD, vertrouwen in de samenwerking en in het behalen van de afgesproken resultaten.

In de laatste evaluatie is positief geoordeeld over het functioneren van LECD. Het LECD heeft het onderwerp 'diversiteit' op de kaart weten te brengen binnen de Nederlandse politie en heeft zich ontwikkeld tot gewaardeerd kenniscentrum.

Resultaten:

Streefcijfers/Gerealiseerd 2011

50 procent diversiteit van benoemingen korpsleidingniveau, 65 procent gerealiseerd

30 procent diversiteit van benoemingen 2e echelon, 43 procent gerealiseerd

8,5 procent allochtonen bij de politie, 7,2 procent gerealiseerd

Bron: jaarverslag LECD

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl