Aangepast

Documentaire toont spagaat scheidsrechters

Agressie tegen scheidsrechters, het lijkt steeds erger te worden. Dat valt ook de regering en de KNVB op; zij zijn ten strijde getrokken tegen agressieve spelers en bemoeizuchtige toeschouwers.

Zo kunnen scheidsrechters gratis rechtshulp krijgen wanneer ze bijvoorbeeld aangifte doen tegen een speler, en wil het kabinet dat er hogere straffen geëist worden tegen agressieve spelers. Vorige maand werd de eerste amateurvoetballer volgens de nieuwe regels harder gestraft. Zijn bondslidmaatschap werd afgenoemn omdat hij, als toeschouwer, een assisent-scheidsrechter had geslagen.

Portret

Documentairemaker Martijn Blekendaal maakte een portret van drie scheidsrechters in het amateurvoetbal. In The Man in Black volgt hij de drie -met een zendermicrofoon- tijdens hun werk, en ving zo de conversaties op tussen scheidsrechter en spelers. Daarnaast interviewde Blekendaal de scheidsrechters, die vertellen welke invloed de verruwing heeft op hun persoonlijke leven.

Bedreigd

Nieuwsuur spreekt met documentairemaker Martijn Blekendaal en met een van de drie scheidsrechters. Hij vertelt dat het moeilijk is om scheidsrechter te zijn en dat de agressie nog altijd toeneemt. Hij is zelfs een keer achtervolgd, waarna zijn auto werd vernield en hij werd bedreigd met een moersleutel; de daders werden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl