Aangepast

Cees van der Hoeven spreekt

Acht jaar lang zweeg Cees van der Hoeven, de voormalig CEO van Ahold. Het grote boekhoudschandaal bij U.S. Foodservice, een dochterbedrijf van Ahold, maakte een abrupt einde aan Van der Hoevens carrière.

Voor het eerst spreekt Van der Hoeven weer uitgebreid over de tijd dat het allemaal mis ging. Morgenavond is hij te gast bij Paul Rosenmöller in Gesprek op 2.

Fouten

In het gesprek erkent Van der Hoeven dat hij in de tijd van het Ahold-schandaal fouten heeft gemaakt. "Nee, ik ben geen goede leider," zegt hij.

Cees van der Hoeven begon in 1993 aan als voorzitter van de Raad van Bestuur van Ahold. Onder zijn leiding doet Ahold meer dan vijftig overnames. "De vlucht die het bedrijf heeft genomen, heeft wel iets met mij gedaan," zegt Van der Hoeven. "Ik denk dat ik hier en daar wel een beetje de weg ben kwijtgeraakt. Er waren te weinig correctiefactoren, niet alleen voor mij zelf, maar ook voor het bedrijf."

Emotionele beslissing

Als Van der Hoeven wordt aangeboden om in de Verenigde Staten te gaan werken, besluit hij dat niet te doen, hoewel hij eigenlijk vindt dat zijn tijd bij Ahold erop zit. "Het was een emotionele beslissing. Men vroeg mij te blijven en ik voelde me té zeer verbonden met het bedrijf. Ik had absoluut moeten gaan."

Side letters

De datum van 18 november 2002 staat Cees van der Hoeven in het geheugen gegrift. "Ik weet de datum nog precies. Mijn zoon lag in het ziekenhuis, was ernstig ziek. Ik bevond mij in een instabiele situatie. "Op die dag komt hem ter ore dat er bij het Amerikaanse concern is gewerkt met een dubbele boekhouding (side letters). Van der Hoeven licht de commissarissen en de accountant hier echter niet over in. "Die bedrijven waren inmiddels allemaal overgenomen of afgestoten. In die zin was er geen relevantie meer. Maar het was wel een verkeerde beslissing." Van der Hoeven noemt deze beslissing zijn grootste persoonlijke fout.

Aftreden

Naar aanleiding van het boekhoudschandaal moeten Cees van der Hoeven en zijn financiële rechterhand, Michiel Meurs, aftreden. Zij worden vervolgens door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens verdenking van fraude, oplichting en valsheid in geschrifte. Van der Hoeven hoort negen jaar voorwaardelijk en een boete van 225 duizend euro tegen zich eisen. In hoger beroep wordt hij grotendeels vrijgesproken.

Boete

Uiteindelijk komt Van der Hoeven er met een boete van 30 duizend euro van af. Maar de persoonlijke schade is groot. "Wat mij nu nog het meeste pijn doet is, dat er veel mensen zijn geweest die geld hebben verloren aan deze zaak. Dat vind ik verschrikkelijk, en dat is een understatement."

Nieuwsuur laat vanavond delen van de uitzending van Gesprek op 2 zien. In de studio reageert Jeroen Smit. Hij schreef het boek Het drama Ahold.

Gesprek op 2 is te zien op zondagavond 13 november, 23:30 uur, Nederland 2.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers, Hans Kema (Hans.Kema@Nieuwsuur.nl) en/of Miriam Lavalette (Miriam.Lavalette@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl