Aangepast

'Pak hypotheekrente-aftrek aan'

De regering moet zo snel mogelijk maatregelen nemen om de hypotheekrenteaftrek te beperken.

Dat stelt de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot.

De Nederlandse huishoudens zitten met een historisch hoge schuld, terwijl de huizenprijzen dalen. De overheid zou maatregelen moeten nemen om die schuld te verminderen. Dat kan het beste door geleidelijk de hypotheekrenteaftrek te verlagen. Mensen zouden zo gedwongen worden de lening geleidelijk af te lossen.

Zo schrijft DNB in haar Overzicht Financiële Stabiliteit Najaar 2011: Om de financiële positie van huishoudens te versterken, dienen beleidsmakers structurele maatregelen te nemen die de fiscale bevoordeling van hypotheekschuld geleidelijk doen afnemen. Een wenselijke stap is het bepalen van de fiscale aftrek op basis van een fictief aflossingsschema. Beleidsaanpassingen moeten voorspelbaar worden ingevoerd, met een overgangsregime voor bestaande contracten.

Banken

De manier waarop de huizenmarkt in elkaar zit, werkt ook door op de positie van banken. Door de stagnerende huizenmarkt worden de mogelijkheden verkleind om financiering aan te trekken.

De omvangrijke hypothecaire kredietportefeuilles van Nederlandse banken zijn te groot om volledig te financieren met spaargeld. Daarom zijn banken aangewezen op de kapitaalmarkten om geld op te halen, maar die staat zwaar onder druk. Financiers verlangen steeds vaker onderpand.

Politiek

Knot benadrukt dat DNB de regels uiteindelijk niet maakt. "Het is een politieke beslissing. Wij zijn er om op de risico's te wijzen en om aan te geven hoe je die risico's kan aanpakken.''

Maar staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft in een reactie al gezegd dat dit kabinet niet zal tornen aan de hypotheekrenteaftrek.

Onzeker

En ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet niets in het idee: "Dit is het slechtste idee dat je momenteel kunt hebben. Hij is niet goed op de hoogte van de woningmarkt'', aldus de woordvoeder van VEH. "Consumenten zijn momenteel al onzeker vanwege de Europese schuldencrisis en de situatie in Griekenland en worden nu alleen maar nog onzekerder. Deze uitspraak is zo verstorend voor de woningmarkt.''

In Nieuwsuur aandacht voor de vraag: wat betekent de Nederlandse hypotheekschuld voor de Nederlandse banken? In de studio reageert Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Miriam Lavalette (Miriam.Lavalette@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl