Aangepast

Is Europa gered?

akkoord

Noodfonds

Afgesproken is dat het noodfonds EFSF wordt vergroot tot ongeveer 1000 miljard euro. Dat is een verviervoudiging van het huidige bedrag. De lidstaten storten geen geld in het EFSF, maar staan garant.

Banken

De banken zullen de helft van de schulden van de Griekse overheid kwijtschelden. Eerder wilden ze niet verder gaan dan het afwaarderen van de staatsobligataties met 21 procent. Door deze afspraak wordt de Griekse schuld met 100 miljard euro teruggebracht.

Buffer

Voorafgaand aan de top van de eurolanden werden de leiders van alle 27 EU-landen het er al over eens dat de banken een grotere financiële buffer moeten aanleggen. Het gaat om 9 procent van hun uitstaande verplichtingen. Dat is nodig om de schokken van de schuldencrisis op te vangen. Nederlandse banken voldoen bijna allemaal aan deze eis.

Intenties

Dit "alomvattende" akkoord bevat afspraken op hoofdlijnen, waarvan de bijzonderheden nog allemaal niet bekend zijn. Bovendien bestaat het pakket deels uit intenties, waarvan nog moet worden afgewacht wat daar van terechtkomt. Daar komt bij dat uiteindelijk het resultaat afhangt van de ontwikkeling van de economie.

China

Het akkoord over de eurocrisis is in China goed ontvangen. Vrijwel zeker komt een eventuele Chinese bijdrage aan het Europees noodfonds aan de orde. China heeft er belang bij dat de Europese economie weer gezond wordt, omdat het land dan weer meer naar dit continent kan exporteren.

Italië

In de eindconclusie zijn ook teksten opgenomen over Italië. Het land moest de andere eurolanden overtuigen dat het werk maakt van de begroting en bezuinigingen doorvoert. Volgens voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft de regering van Berlusconi "heldere, duidelijke maatregelen" genomen om de begroting in orde te krijgen. De Europese Commissie is gevraagd om de voortgang in de gaten te houden.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is nog afhoudend gereageerd op het akkoord van de Europese regeringsleiders over de aanpak van de schuldencrisis. De grootste oppositiepartij PvdA gaat het plan "goed bestuderen". De ChristenUnie ziet een aantal goede elementen in het plan, maar wil niet zeggen of de partij er uiteindelijk mee instemt en ook D66 vraagt zich af of de maatregelen afdoende zijn om de crisis te bezweren.

Het minderheidskabinet van premier Rutte heeft de steun van de oppositiepartijen nodig, omdat gedoogpartij PVV zich verzet tegen noodhulp aan het noodlijdende Griekenland.

Nieuwsuur besteedt vanavond uitgebreid aandacht aan het reddingsplan van de Europese leiders: - Nieuwsuur peilt de stemming bij zowel het management, het personeel en de klanten van een bloemenveiling, - het exportbedrijf bij uitstek -: wat merken zij van de crisis en wat verwachten zij van het reddingsplan? - hoe is de stemming in Italië? Zijn de Italianen blij met het reddingsplan? Verder een gesprek met de Italiaanse PaoloManasse, professor in de Internationale Economische Politiek. - En: wie had jaren geleden kunnen denken dat China mogelijk de redder van Europa is?

In de studio commentaar van Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie en voormalig directeur bij De Nederlandsche Bank.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Jan van Loenen (Jan.van.Loenen@Nieuwsuur.nl) en/of Petra Greeven (Petra.Greeven@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl