Aangepast

Grieks begrotingstekort te weinig gedaald

De beurzen sloten vandaag flink lager, door onzekerheid over de Griekse staatsfinanciën. De AEX sloot met een verlies van 1,6 procent; Frankfurt, Londen en Parijs leden tot 2,3 procent verlies.

Hoger financieringstekort

Griekenland maakte gisteren bekend dat het financieringstekort hoger is dan geraamd. Het begrotingstekort komt nu uit op 8,5 procent, een procent meer dan afgesproken met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Faillissement

Het begrotingsnieuws van gisteren is van belang, omdat Griekenland wacht op een extra lening van acht miljard euro om een faillissement af te wenden. Die nieuwe lening staat nu onder druk. De Griekse minister van Financiën heeft goede hoop dat de lening er alsnog komt. Als de lening wordt geblokkeerd, kan het land zijn rekeningen niet meer betalen. Dat moment zou half oktober al kunnen zijn.

Banken

Vandaag komen de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden in Luxemburg bijeen om over de crisis te praten. Daarbij komt ook aan de orde of de banken een grotere bijdrage moeten leveren aan de Griekse problemen. In juli werd al afgesproken dat de Europese banken 21 procent afschrijven van de schuld van Griekenland, wat neerkomt op een verlies van 37 miljard euro.

Bezoek

Vorige week bezocht een delegatie van de EU, het IMF en de ECB het land om de staatsfinanciën in ogenschouw te nemen. De 'trojka' was toen niet ontevreden. In Athene werd tijdens de ontmoeting gedemonstreerd door ambtenaren, die vreesden voor hun baan.

Vanavond het laatste nieuws over de Griekse crisis vanuit Luxemburg door correspondent Chris Ostendorf. In de studio reageert Ivo Arnold, Professor of Economics aan Nyenrode Business Universiteit en programmadirecteur aan de Erasmus School of Economics. Verder brengt Nieuwsuur een bezoek aan de dealingroom van ING, en een reactie van de bezoekers aan het Leidens Ontzet op de Griekse crisis.

Lees ook: Hoe helpt Europa Griekenland?

Vragen en/of opmerkingen? Mail twee van de makers, Jelmer Jansma (Jelmer.Jansma@Nieuwsuur.nl) en/of Karel Ornstein (Karel.Ornstein@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl