Aangepast

Hoe organiseer je een veilig festival?

Vijf mensen kwamen gisteravond om toen op het Belgische muziekfestival tijdens een zware storm een tent instortte. Meer dan tien mensen raakten zwaargewond, 140 mensen zijn aan lichtere verwondingen behandeld.

Evacuatie goed verlopen

Volgens de brandweer van Hasselt is de evacuatie na het ongeluk goed verlopen. "Binnen een minuut waren de nooduitgangen geopend en konden mensen het terrein verlaten." Er brak geen paniek uit, zegt de brandweer. Binnen een half uur waren alle zwaargewonden op een medische post. Toch spraken getuigen gisteren van chaotische situaties. Ambulances zouden bijvoorbeeld het terrein slecht hebben kunnen bereiken omdat de weg werd versperd door de massa auto's van vertrekkende bezoekers.

Afgelast

Het festival, dat nog tot zondag zou duren, is afgelast. Op dit moment is de hoogste prioriteit om de camping vlot te ontruimen, vertelt de burgemeester van Hasselt. Er worden extra bussen en treinen ingezet om de festivalgangers af te voeren.

De Belgische koning Albert II bezoekt vanavond het festivalterrein.

Weeralarm

De organisatie zegt dat ze niet wist dat de storm op til was. "Wij zijn allemaal verrast. Ten eerste dat er een storm was en ten tweede dat deze zo omvangrijk was," zei organisator Chokri Mahassine vandaag. Maar het Belgische weerinstituut KMI zegt dat het wel degelijk een weerwaarschuwing heeft afgegeven voor het gebied waar ook Hasselt in ligt. Er is een 'oranje' weeralarm afgegeven, de op een na zwaarste categorie.

Vanavond aandacht voor de organisatorische kant van zulke grote evenementen. Vandaag begint Lowlands met tienduizenden bezoekers. Welke veiligheidsmaatregelen zijn nodig om zo'n evenement in goede banen te leiden?

In de studio reageert Paul van Musscher, plaatsvervangend korpschef van de politie Haaglanden. Hij is voorzitter van de strategische beleidsgroep crisis- en conflicbeheersing en gespecialiseerd in de veiligheid bij grote evenementen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker, Ad van Oosten: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl