Aangepast

Johnny Kraaijkamp sr. overleden

Het hele leven van Johnny Kraaijkamp sr. stond in het teken van acteren. Gistermiddag overleed hij op 86-jarige leeftijd in het Rosa Spierhuis in Laren; het ging al een poosje slecht met hem. Volgens een woordvoerder van de familie is Kraaijkamp rustig ingeslapen, in het bijzijn van zijn dierbaren. "Zo had hij het graag gewild."

Geroemd

Johnny Kraaijkamp sr. wordt alom geroemd om zijn geestige, integere acteerspel als komediant, maar ook in serieuze rollen. Hij begon als zanger en entertainer in Amsterdamse cafés. Begin jaren '50 leerde hij Rijk de Gooyer kennen, met wie hij als duo succesvol werd. Ze verschenen op televisie, zowel in Nederland als in Duitsland.

Lees ook de reacties op NOS.nl.

Oeuvre

Kraaijkamps oeuvre is ellenlang. Alom geroemd wordt zijn vertolking van de hoofdrol in 'King Lear' in 1980. In 1984 ontving Kraaijkamp de Louis d'Or voor zijn rol in 'Jacques de fatalist en zjin meester'. Twee jaar later kreeg hij een Gouden Kalf voor zijn rollen in 'De Aanslag' en 'De wisselwachter'.

Televisie

Veel mensen kennen Kraaijkamp van zijn rol in de televisieserie 'Het zonnetje in huis' waarin hij met zijn zoon Johnny Kraaijkamp jr. en Martine Bijl te zien was. Maar na een aantal jaren keerde Kraaijkamp de televisie de rug toe. "Er is geen respect voor artiesten, er wordt geen toestemming gevraagd voor herhalingen en er wordt liefdeloos omgesprongen met het gemaakte product", verklaarde hij.

Sinds 2000 worden ieder jaar de John Kraaijkamp Musical Awards uitgereikt.

Afscheid

Vrijdag tussen 11 en 13 uur kan het publiek afscheid nemen van de acteur, in het DeLaMar theater in Amsterdam. Daarna heeft een besloten herdenkingsbijeenkomst plaats in de Mary Dresselhuyszaal. Zaterdag wordt Kraaijkamp in besloten kring gecremeerd.

Nieuwsuur staat vanavond uitgebreid stil bij het overlijden van Johnny Kraaijkamp sr., met veel beeldmateriaal en reacties uit de toneelwereld. In de studio reageert televisiepresentator en producent Han Peekel. Hij werkte veel samen met Kraaijkamp sr.

Heeft u een suggestie voor een bepaald fragment uit het oeuvre van Johnny Kraaijkamp, of heeft u andere vragen en/of opmerkingen? Mail één van de makers, Silvia Pilger: Silvia.Pilger@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl