Vanavond op tv: Roep om terugkeer bejaardenhuis • Dorp op de schop om PFAS • Navalny spoorloos

Was afschaffen bejaardenhuis een fout?

Het ouderenbeleid van de laatste kabinetten was: zo lang mogelijk thuis wonen, en als het echt niet meer kan is er plek in het verpleeghuis. Maar dat systeem piept en kraakt.

De roep om een terugkeer van het bejaardenhuis klinkt steeds vaker, ook uit de politiek. Te gast is Aad de Groot, topman van zorgverzekeraar DSW. Hij heeft uitgesproken plannen voor een andere ouderenzorg.

Roep om terugkeer bejaardenhuizen klinkt steeds luider

Belgisch dorp op de schop vanwege PFAS-vervuiling

Een flink deel van het Vlaamse dorp Zwijndrecht, ten westen van Antwerpen, wordt vanaf volgend jaar gesaneerd. Er zitten te veel schadelijke deeltjes PFAS in de grond door de uitstoot van de nabijgelegen chemiefabriek van 3M.

De sanering is een enorme operatie; de tuinen van 900 inwoners worden afgegraven en vervangen door schone grond. Lang niet alle bewoners zijn het eens met deze oplossing. We gaan langs in Zwijndrecht en zien hoe de operatie het dorp verdeelt.

900 tuinen op de schop in Belgische Zwijndrecht door uitstoot chemiefabriek

Waar is Navalny?

De Russische oppositieleider Alexei Navalny is twee weken geleden verdwenen uit een strafkamp waar hij zijn straf uitzat. Over zijn lot wordt druk gespeculeerd. Medestanders maken zich zorgen over de bekendste tegenstander van president Vladimir Poetin en vrezen dat hij is overleden

Navalny kreeg zijn jarenlange gevangenisstraf onder meer voor fraude, maar buiten Rusland wordt aangenomen dat het Kremlin hem met een schijnproces buitenspel zette.

Wat weten we over Navalnys vermissing en wat betekent het als hij dood zou zijn? We spreken onder andere met Ruslandkenner Hubert Smeets en onze correspondent Geert Groot Koerkamp.

Navalny, de beroemdste politieke gevangene van Rusland, al twee weken spoorloos

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl