Aangepast

Terug naar het traditionele bankieren

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf krijgen sinds de financiële crisis nog maar moeilijk een lening.

Redmiddel

Vooral bedrijven met minder dan tien werknemers krijgen nauwelijks nog krediet. Het beroep van ondernemers op steunregelingen van de overheid is toegenomen en ondernemers zien de overheid vaak als laatste redmiddel.

Een groep oud-bankiers heeft nu het plan opgevat om een soort 'nieuwe boerenleenbank' op te zetten, een 'Credit Union'. Ze willen het De Krediet Unie gaan noemen. Een 'Credit Union' of Krediet Unie is een coöperatie tussen particulieren en/of ondernemers die via een gemeenschappelijke kas sparen. Particulieren en/of ondernemers kunnen geld lenen uit deze kas.

Lage rente

Het principe is simpel: een bakker heeft geld nodig voor een nieuwe oven, maar krijgt dat vanwege de kredietcrisis en de hoge rentes niet van een bank. De bakker gaat naar de Krediet Unie en krijgt via een 'coach geld van ondernemers die het uitlenen aan de Krediet Unie. Het voordeel: lage rente voor de lener, relatief hoge rente voor de uitlener en grote mate van veiligheid.

In het buitenland bestaan de Credit Unions al langer en hebben er de financiële crisis doorstaan. Ook in Nederland gaan nu stemmen op om weer terug te gaan naar de basis van het bankieren.

NB. De vereniging van banken wil zoalang er geen bankvergunning is verleend, nog niet reageren. De Universiteit van Tilburg rondt deze zomer een onderzoek af naar de haalbaarheid van Krediet Unies in Nederland.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Rudy Bouma (Rudy.Bouma@Nieuwsuur.nl)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl